Spring naar content

Argumenten voor een Beweegvriendelijke Omgeving

voorbeeldweergave van de infographic argumenten beweegvriendelijke omgeving

Voor wie is deze infographic bedoeld?

Deze infographic is bedoeld voor iedereen die met de beweegvriendelijke omgeving aan de slag is of wil en onderbouwing nodig heeft waarom dat belangrijk is. De 11 argumenten gaan onder andere over gezondheid, ontwikkeling, duurzaamheid, leefbaarheid en vestigingsklimaat. En worden allemaal ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. 

Waarom zijn deze argumenten belangrijk?

Het is belangrijk dat de leefomgeving uitnodigt tot bewegen en sporten en dat dit thema niet ondersneeuwt onder andere thema’s als klimaatadaptatie, luchtkwaliteit of parkeernormen. Een beweegvriendelijke omgeving kan met een goede integrale aanpak juist heel goed gekoppeld worden aan deze opgaven. Deze infographic en de onderbouwing helpen je hierbij.

Hoe gebruik je de infographic?

Met de argumenten kun je je collega’s en andere stakeholders die met ruimtelijke vraagstukken bezig zijn, eenvoudig mee nemen in het belang van een beweegvriendelijke omgeving. Zo zorg je ervoor dat zij bij de (her-)inrichting van wijken of plekken ook aandacht hebben voor sport en bewegen. Bovendien kun je de wetenschappelijke onderbouwing gebruiken in je visie of je beleid dat je op dit thema ontwikkelt.

Gebruik ook de onderbouwing

Wil je meer weten over de achtergrond van de argumenten in deze infographic? In onze kennisbank vind je de uitwerking Argumenten voor een beweegvriendelijke omgeving (2023). Daarmee kom je in het gesprek met collega’s en stakeholders nog beter beslagen ten ijs. En ook daarin vind je nuttige informatie voor visie en beleid.

Ook interessant

Wil je meer zicht op hoe beweegvriendelijk een buurt of wijk is, probeer dan eens de BVO-scan. Wil je aan de slag met  beleid? Volg dan de e-learning ‘In negen stappen naar een beweegvriendelijke omgeving’. De Bouwstenen van de beweegvriendelijke omgeving helpen je bij concrete inrichtingsvraagstukken. En voor inspiratie kun je altijd een kijkje nemen in de Atlas Beweegvriendelijke Omgeving.

Partners:

Meer informatie of ondersteuning?

Dianne Scholte - Kenniscentrum Sport & Bewegen

Dianne Scholte

Specialist

Onze leefomgeving speelt een belangrijke rol in ons beweeggedrag. Als specialist vertaal ik (wetenschappelijke) kennis over de relatie tussen de omgeving en gezondheid en bewegen naar praktisch inzetbare instrumenten. Mijn achtergrond ligt bij sociale geografie, planologie en gezondheidsbevordering. Zo help ik jou als beleidsmaker, stedenbouwkundige, sportaanbieder, zorgprofessional, sociaal werker of (beweeg)docent bij het creëren van een gezonde en beweegvriendelijke leefomgeving, die voor iedereen toegankelijk is.

Ilja van Holsteijn

Manager Waarde van sport en bewegen

Sport en bewegen is voor mij van grote waarde. Of het nu gaat om mijn eigen fysieke en mentale gezondheid of de sociale contacten die ik opdoe met het sporten. Met mijn team helpen we professionals met het verduurzamen van de sportinfrastructuur, het beweegvriendelijk inrichten van de leefomgeving en maken we de sociaal-economische waarde van sport en bewegen inzichtelijk en toepasbaar. 

portretfoto

Jeroen Hoyng

Specialist

Vrijetijdwetenschapper die wetenschap, beleid en praktijk wil verbinden op thema’s als: sport, spelen en bewegen in openbare ruimte, sportinfrastructuur, sportbeleid, sportdeelname en beweeggames. Werkervaring bij universiteit, sportbond, provinciale sportorganisatie, onderzoeksbureau, gemeente en sinds 2004 bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Nu werkzaam als specialist sportinfrastructuur met als doel kennis te verzamelen en delen om een beweegvriendelijke leefomgeving te creëren die mensen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, spelen en te sporten.

Misschien ook interessant:

Atlas Beweegvriendelijke Omgeving

Welke voorbeelden zijn er van beweegvriendelijke omgevingen?

Stappenplan Beweegvriendelijke Omgeving

Hoe kom je tot een beweegvriendelijk beleid?

E-book 'Bouwstenen van de beweegvriendelijke omgeving'

Hoe kunnen we onze leefomgeving zo inrichten dat inwoners verleid worden om meer te bewegen? Ons e-book biedt hulp.

Infographic overstap vmbo-mbo

visuele weergave Infographic Van vmbo naar mbo: de invloed op sport- en beweeggedrag

De overstap van vmbo naar mbo is bepalend

De overstap van vmbo naar mbo brengt grote veranderingen in de wereld van jongeren. Deze verandering heeft ook invloed op het sport- en beweeggedrag. Dat zien we terug in de dalende cijfers rondom de beweegrichtlijnen. Wat maakt deze overstap zo bepalend? Hoe ervaren jongeren de overstap van het vmbo naar het mbo? En welke factoren hebben invloed op het sport- en beweeggedrag van jongeren tijdens deze transitie? 

Inzicht in beweeggedrag, beleving en motivatie

In opdracht van Kenniscentrum Sport & Bewegen voerde Youngworks kwalitatief onderzoek uit onder mbo-studenten uit jaar 1 en jaar 2. Zij keken terug naar hun overstap van het vmbo naar het mbo. De resultaten van dit onderzoek vind je in deze infographic. Je ontdekt 5 factoren die invloed hebben op het sport- en beweeggedrag en krijgt inzicht in beweeggedrag, beleving en motivatie aan de hand van 4 typen jongeren.

animatie van mbo jongeren
meer weten over de overstap vmbo naar mbo

Meer weten?

Wil je weten wat er nog meer uit de gesprekken met de jongeren uit het mbo is gekomen? Lees dan het hele rapport. Dit rapport gaat onder andere verder in op de rol van de omgeving en mentale gezondheid in het veranderende beweeggedrag van de jongeren.

Meer informatie of ondersteuning?

Shanna Kulik portretfoto

Shanna Kulik

Specialist

Ik vind het mooi om de natuurlijke behoefte van kinderen om te bewegen te stimuleren. Hoe ervoor te zorgen dat deze kinderen blijven bewegen als ze ouder worden is een uitdaging waar ik me graag voor inzet. Door kinderen en jongeren plezier te laten beleven aan bewegen zorgen we ervoor dat ze hier gedurende hun hele leven profijt van hebben. Door wetenschappelijke inzichten te combineren met ervaring uit de praktijk probeer ik hier vanuit verschillende hoeken aan bij te dragen.

Misschien ook interessant:

Handreiking stimuleren van meer en beter bewegen voor school en omgeving

Professionals in het primair onderwijs worden met instrumenten, methodieken en inspirerende voorbeelden op weg geholpen naar het stimuleren van meer, beter en veelzijdig bewegen. 

E-book 'Naar meer sportparticipatie van de jongeren in het vmbo'

Wil jij op zoek naar oplossingen om meer jongeren in het vmbo blijvend te laten sporten? Met dit e-book willen we voorzien in kennis en inspiratie om jou verder te helpen.

Infographic brede motorische ontwikkeling

Waarom de aandacht voor een brede motorische ontwikkeling?

Welke voordelen biedt een brede motorische ontwikkeling bij kinderen? Belangrijke pijlers zijn sportdeelname, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Kinderen zijn gebaat bij een goede motorische ontwikkeling om de kansen te vergroten om een leven lang sporten en bewegen. Daarom is het belangrijk dat sportclubs verder kijken dan alleen hún sport. De infographic en samenvatting bieden handvatten om de discussie binnen iedere sportclub te aan te gaan en aan de slag te gaan met brede motorische ontwikkeling voor ieder kind.

kinderen staan voor een gymdocent die een basketbal in de hand heeft
visuele weergave samenvatting BMO

Voor wie is de infographic en samenvatting brede motorische ontwikkeling?

De infographic en samenvatting zijn bedoeld voor zowel sportprofessionals die clubs willen benadrukken op de voordelen van een brede motorische ontwikkeling, als voor sportclubs zelf. De middelen geven achtergrondinformatie en feiten om intern het gesprek te voeren over het belang van een bredere motorische basis bij kinderen.

Aan de slag met inspiratiegids brede motorische ontwikkeling

Er zijn veel manieren binnen de sport om kinderen een brede basis te geven. Bekijk wat bij jouw vereniging past en hoe je de eerste stap kan zetten. Voorzie jij zelf voor meer variatie of zoek je de samenwerking met andere sporten op?

Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?

portretfoto

Johan Koedijker

Specialist

Ik vertaal wetenschappelijk onderzoek op het gebied van een gezonde motorische ontwikkeling naar praktisch toepasbare informatie, zodat iedereen een leven lang kan profiteren van de vele voordelen van sport en bewegen. Thema’s waar ik mij mee bezighoud zijn; meer en beter bewegen op school, gevarieerder en met plezier sporten op de vereniging en meer bewegen in de buurt.

Misschien ook interessant:

Inspiratiegids brede motorische ontwikkeling

Met de Inspiratiegids brede motorische ontwikkeling willen we professionals een helpende hand bieden door te voorzien in kennis, praktijkvoorbeelden en stappenplannen.

Beweegbeleid kinderopvang

Als kinderopvangorganisatie kun je het beweeggedrag en daarmee de ontwikkeling van kinderen bevorderen. Dit vastleggen in beleid is belangrijk. Hoe je daarmee aan de slag gaat, lees je in dit Beweegbeleid kinderopvang.

Mini-learning motorische ontwikkeling

Benieuwd hoe je met bewegen de motorische ontwikkeling bij jonge kinderen stimuleert? Ontdek het in de Mini-learning

Tipsheet Beweegvriendelijke Schoolomgeving

De bouwstenen van een beweegvriendelijke omgeving

Als de leefomgeving van kinderen zo is ingericht dat die aanzet tot bewegen, leidt dit indirect tot gezondheidswinst. De aandacht voor een beweegvriendelijke omgeving is sterk gegroeid, maar hoe zorgen we ervoor dat kinderen worden aangezet om te spelen en bewegen? Als één van de pijlers van het deelakkoord ‘duurzame sportinfrastructuur’ van het Nationaal Sportakkoord, krijgt het ook lokaal de nodige aandacht: denk aan het preventieakkoord en de Omgevingswet. Naast beweegvriendelijk is het belangrijk dat een schoolomgeving ook veilig is, zodat kinderen vrijuit kunnen spelen en bewegen. Meer hierover lees je in de tipsheet.

Voor wie is de tipsheet?

De tipsheet is ontworpen naar aanleiding van de inspiratiesessie ‘Veilige en beweegvriendelijke schoolomgeving (2020) georganiseerd in samenwerking met Wandelnet, Fietsersbond, JOGG en Kenniscentrum Sport & Bewegen. Het document is gericht op beleidsmakers die zich bezighouden met de inrichting van de openbare ruimte, maar ook zeker interessant voor scholengemeenschappen en andere professionals die zich inzetten voor het beweegvriendelijker en veiliger maken van de schoolomgeving.

Meer informatie of advies?

Jeroen Hoyng

  • Specialist

Vrijetijdwetenschapper die wetenschap, beleid en praktijk wil verbinden op thema’s als: sport, spelen en bewegen in openbare ruimte, sportinfrastructuur, sportbeleid, sportdeelname en beweeggames. Werkervaring bij universiteit, sportbond, provinciale sportorganisatie, onderzoeksbureau, gemeente en sinds 2004 bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Nu werkzaam als specialist sportinfrastructuur met als doel kennis te verzamelen en delen om een beweegvriendelijke leefomgeving te creëren die mensen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, spelen en te sporten.

Misschien ook interessant:

Beweegvriendelijke Omgeving Model (BVO-model)

Uit welke elementen bestaat een beweegvriendelijke omgeving?