Zo help je afname van spiermassa tegen te gaan
Vandaag lees je in de Volkskrant met hoeveel procent onze spiermassa jaarlijks afneemt. En wat jij als professional jouw cliënten of patiënten kunt adviseren om dat te voorkomen. Onze Oefengids ‘spier- en botversterkende activiteiten’ helpt je daarbij.
Spiermassa neemt af vanaf 30 jaar. Jaarlijks met ongeveer 1 procent, tot zo’n 3 tot 5 procent vanaf 70-jarige leeftijd. Er is gelukkig ook goed nieuws, tekent de Volkskrant op. Volgens Luc van Loon, hoogleraar fysiologie van inspanning en voeding aan de Universiteit Maastricht, ligt het niet zozeer aan onze spieren – maar vooral aan ons gedrag. We bewegen met z’n allen steeds minder.
Vooral impact op senioren
Naarmate je ouder wordt, heeft afname van spiermassa steeds meer impact op je leven. Als de verhouding tussen je spiermassa en vetmassa uit balans is, is de prognose voor allerlei ziektes – zoals kanker – slechter, aldus hoogleraar voeding en beweging Peter Weijs van de VU Amsterdam in hetzelfde Volkskrantartikel.
En los van de kans op aandoeningen, heeft minder spiermassa ook grote impact op de zelfredzaamheid van senioren, stelt onze specialist senioren Liesbeth Preller. “Bijvoorbeeld doordat huishoudelijke taken moeilijker worden, de mobiliteit afneemt en de kans om te vallen met breuken als gevolg toeneemt.”
Hoeveel moet je trainen om spiermassa te behouden?
Om een gezonde spiermassa te behouden, moeten senioren minimaal twee keer per week spierversterkende activiteiten doen. Preller: “Dagelijks wandelen is niet voldoende, het gaat om activiteiten die enige kracht kosten. Zoals krachttraining in de sportschool, maar ook stevig tuinieren, of zware boodschappen tillen.”
Oefengids spier- en botversterkende activiteiten
Werk jij met senioren die het lastig vinden om te werken aan hun spiermassa? Onze Oefengids ‘spier- en botversterkende activiteiten’ helpt je op weg. De oefengids geeft duidelijke uitleg en praktische voorbeelden voor bijvoorbeeld leefstijlcoaches, eerstelijnszorgprofessionals en buurtsportcoaches. Zo kun je patiënten, cliënten en inwoners zo goed mogelijk adviseren over de juiste activiteiten die bijdragen aan spierversterking.