Spring naar content

Vernieuwde Inspiratiegids beweegstimulerende inrichting JGZ gelanceerd

Bewegen en spelen zijn helaas niet altijd vanzelfsprekend voor kinderen, ook de omgeving daagt daar niet altijd toe uit. Een ruimte die aanzet tot bewegen en uitstraalt dat bewegen leuk is, stimuleert kinderen om te bewegen. Dat biedt kansen voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Jeugdverpleegkundigen en -artsen zien namelijk 88% van de kinderen tussen de 0 en 4 jaar. 17 september was de online kick-off van de vernieuwde inspiratiegids ‘beweegstimulerende inrichting JGZ’. 

Lancering tijdens inspirerende kick-off

Tijdens deze lancering zijn JGZ-professionals meegenomen in de doorontwikkeling van de Inspiratiegids beweegstimulerende inrichting JGZ. Deze Inspiratiegids is samengesteld door Kenniscentrum Sport & Bewegen in samenwerking met NCJ. Een binnenruimte (wacht- en consultruimte) die aanzet tot bewegen en uitstraalt dat bewegen leuk is, stimuleert kinderen om te bewegen. Ook zet het JGZ-professionals aan om – al dan niet bewust – vaker preventief met ouders en/of verzorgers te praten over bewegen. De organisatie laat hiermee zien dat bewegen, als onderdeel van een gezonde leefstijl, belangrijk is.

De deelnemers kregen antwoord op allerlei vragen die leefden: Hoe begin je met een beweegstimulerende inrichting van de wachtruimte? Wie betrek je allemaal? Wat levert het uiteindelijk op? En niet onbelangrijk: hoe zorg je ervoor dat de beweegstimulerende inrichting van de wachtruimte blijvend is? Maja de Koeijer vanuit GGD Zeeland en Majorie van den Berg, GGD Hart voor Brabant, deelden daarnaast hun belangrijkste tips en tricks om aan de slag te gaan met een beweegstimulerende inrichting. 

Doorontwikkeling Inspiratiegids beweegstimulerende inrichting JGZ

De Inspiratiegids is het resultaat van een pilot uit 2020 in het kader van de Kleine Beweegagenda. In die pilot namen vijf JGZ-locaties verspreid over het land het voortouw op het gebied van een beweegstimulerende inrichting. De afgelopen jaren hebben steeds meer organisaties dezelfde stap gezet, met als resultaat dat steeds meer wacht- en consultruimtes uitnodigen tot bewegen. Om ook de organisaties die deze stap nog willen zetten goed te kunnen voorzien in hun behoeften, is besloten om de Inspiratiegids in een nieuw jasje te steken. Naast een vernieuwde uitstraling, bevat de Inspiratiegids nieuwe tips en voorbeelden vanuit de praktijk met cases bij de GGD Zeeland, GGD Hart voor Brabant en GGD Hollands Noorden.

Wil jij ook aan de slag? Neem dan een kijkje in de vernieuwde Inspiratiegids!

Wil jij deze updates voortaan direct in je mailbox ontvangen?

Meld je dan aan voor de kennisupdate jeugd!

kennisupdate jeugd