Spring naar content

De Sportiefste School van het jaar-verkiezing. Jij kan erbij zijn!

Wie mag zich dit jaar de Sportiefste Basisschool en wie mag zich de sportiefste Speciaal Onderwijs-school van Nederland noemen? Met deze vraag gaan de KVLO, Special Heroes Nederland, NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen op pad om erachter te komen wie de leerlingen het meest in beweging brengt. De sportiefste scholen worden bekend gemaakt op woensdag 23 maart 2022 in het Willem-Alexander Sportcentrum in Groningen. Naast de uitreiking wordt een compleet middagprogramma aangeboden vól kennis en inzichten om te laten zien hoe belangrijk het is om een sportieve school te zijn. Het thema van de kennisbijeenkomst is: ‘2+1+2’.

Wil jij erbij zijn?

De inspirerende dag is interessant voor iedere professional die zich inspant voor meer en vaardiger sporten en bewegen in en rondom school. Goed nieuws! De opening, de kennisbijeenkomst en de prijsuitreiking zijn digitaal (en gratis) te volgen. Ben jij erbij? Je kunt tijdens de kennisbijeenkomst, georganiseerd door Kenniscentrum Sport & Bewegen, vanaf 13.15 uur o.a. de sessies ‘Plezier in bewegen voor ieder kind’ van Simon Leistra en ‘Kleuters in beweging’ van Pim Koolwijk volgen. Schrijf je dan in via de volgende link. Hier vind je meer informatie over de verkiezing ‘Sportiefste School van het jaar’. De inschrijving is geopend tot 22 maart.

Dit zijn de genomineerde basisscholen:

  • OBS Houtrust uit Den Haag
  • Johannesschool uit Arnhem
  • CBS Het Lichtpunt uit Rhoon
  • Thomas van Aquinoschool uit Sneek
  • CBS De Waterhof uit Delft

Dit zijn de genomineerde speciaal onderwijs-scholen:

  • SO De Hertog uit Tiel
  • SO De Ommezwaai uit Arnhem

Hoe ziet de kennisbijeenkomst eruit?

Naast de verkiezing bieden we dit jaar een compleet middagprogramma aan, hier gaan we o.a. in gesprek gaan met vakleerkrachten en schooldirecteuren van genomineerde scholen om erachter te komen waarom zij sport en bewegen voor de kinderen zo belangrijk vinden. hiernaast bespreken we hoe het sport- en beweegaanbod eruit ziet, hoe zij het 2+1+2-model inrichten en hoe zij draagvlak creëren voor sport en bewegen door samen te werken met sportaanbieders in de buurt. Daarna schakelen we over naar de prijsuitreiking, waarna er nog twee verdiepende sessies plaatsvinden: Eén sessie gaat over het project ‘StartVaardig’, waar het gaat om kleuters meer en beter laten bewegen, gepresenteerd door Pim Koolwijk van de Haagse Hogeschool en een sessie over ‘Plezier in bewegen voor ieder kind’, waar Simon Leistra van de Hanzehogeschool Groningen ons meeneemt in de interessante methode die ontwikkeld is in samenwerking met Special Heroes en Kenniscentrum Sport & Bewegen. Dagvoorzitter Nathan Robben, sportpresentator en docent bewegingspedagogie bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen verzorgt de kennisbijeenkomst.

15.00 – 15.30 uur Verdiepend thema: ‘Plezier in bewegen voor ieder kind’
Elke week sporten ruim twee miljoen kinderen met veel plezier, op school, op de sportvereniging. Gewoon omdat ze het leuk vinden om samen te sporten, plezier te ervaren aan een spannende wedstrijd of het gevoel krijgen dat ze iets kunnen. Dit is niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Sommige kinderen zijn niet vaardig genoeg waardoor ze niet goed mee kunnen komen of het gevoel van falen hebben. Andere kinderen worden snel boos of snappen niet goed hoe ze samen kunnen sporten. Deze kinderen hebben meer ondersteuning nodig Hoe zorg je ervoor dat ook deze kinderen plezier ervaren in sport en bewegen?

Het leerboek ‘Plezier in bewegen voor ieder kind’, ontwikkeld door Hanzehogeschool, Special Heroes Nederland en Kenniscentrum Sport & Bewegen, geeft begeleiders tips om invulling aan de ondersteuning te geven. Praktische handvatten om juist ook kinderen met een ontwikkelingsachterstand op motorisch en/ of gedragsmatig gebied, plezier in sporten en bewegen te geven en hun talenten te ontdekken. In het leerboek Plezier in bewegen voor ieder kind zijn ruim zestig leskaarten opgenomen. De sessie wordt verzorgd door Simon Leistra, auteur Plezier in bewegen voor ieder kind en docent Hanzehogeschool Groningen

15.30 – 16:00 uur Verdiepend thema: Kleuters en bewegen
De ontwikkeling van motorische vaardigheden bij jonge kinderen verloopt niet vanzelf en oefening baart kunst. Maar hoe kan het motorisch leerproces van jonge kinderen zo optimaal mogelijk worden ingericht, in een samenleving waar steeds minder en minder goed wordt bewogen door kinderen? Tijdens deze presentatie zullen werkzame principes van
motorische interventie uit de wetenschap in een praktisch kader uiteengezet
worden.

Pim Koolwijk is als docent-onderzoeker verbonden aan de HALO en het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving aan de Haagse Hogeschool (HHs) en bezig met zijn promotieonderzoek naar de beweegvaardigheid van jonge kinderen getiteld Start(V)aardig.
Tijdens deze presentatie zal hij ingaan op de werkzame principes.

Over de verkiezing ‘Sportiefste School van het jaar’

Het is de negende keer dat KVLO deze verkiezing samen met andere partijen organiseert. Dit is een eerste editie dat Kenniscentrum Sport & Bewegen een bijdrage levert in de vorm van een kennisbijeenkomst. Gezamenlijk hopen we zoveel mogelijk scholen te inspireren en leerlingen zo veel en zo veelzijdig mogelijk te laten bewegen.

Staat jouw school hier niet tussen?

Is je school niet genomineerd, maar ben je van mening dat jouw school de ‘Sportiefste School’ van Nederland is? Lees hier verder voor meer informatie over de verkiezing en meld je school aan.

Alles over bewegen in en rondom school

Wat kan de school betekenen voor meer én vaardiger bewegen in en rondom school? Als schooldirecteur, vakleerkracht, groepsdocent, buurtsportcoach, sportcoördinator of adviseur kan je hier een belangrijke rol in spelen bij verschillende typen onderwijs. Zoals in het primair onderwijs (PO), voortgezet onderwijs (VO), speciaal onderwijs (VSO) en middelbaar beroepsonderwijs (MBO). Bezoek deze pagina voor meer informatie.