Spring naar content

Nijmeegse 4Daagse weer van start: is zo veel wandelen gezond?

Morgen start het grootste wandelevenement ter wereld: de Nijmeegse 4Daagse. Ruim 40.000 deelnemers van over de hele wereld beginnen aan de uitdagende tocht met afstanden van 30, 40 en 50 kilometer per dag. Vier dagen achter elkaar zoveel kilometers lopen is niet voor iedereen weggelegd en brengt ook risico’s met zich mee: van onschuldige blaren en overbelaste spieren tot gewrichtsklachten en zelfs gevaarlijke hitte-uitputting. Een veelgehoorde vraag is daarom: is het lopen van de Nijmeegse 4Daagse wel gezond?

Foto: Stichting DE 4DAAGSE - Toon de Vos
©Stichting DE 4DAAGSE – Fotograaf Toon de Vos

De voor- en nadelen van veel wandelen

Vier dagen achter elkaar grote afstanden lopen is niet altijd gezond. Overbelasting ligt op de loer. Voor velen is het lichaam simpelweg niet gewend om vier dagen zeer intensieve fysieke inspanning te leveren. De voorbereiding op de 4Daagse is daarentegen juist wel heel gezond. Door maandenlang het wandelen te trainen, verbeteren deelnemers hun fitheid en gezondheid. Wandelen is namelijk een uitstekende en laagdrempelige manier om matig intensief te bewegen, dat geldt met name voor stevig doorwandelen. Door regelmatig te wandelen, worden mensen fitter en gezonder, en verlagen zij hun risico op tal van niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende vormen van kanker. Bovendien heeft bewegen een positief effect op de mentale gezondheid: het vermindert stress, angst en depressieve symptomen.

Conclusie

De gezondheidsvoordelen van de voorbereiding op de Nijmeegse 4Daagse zijn veel groter – bovendien is er veel meer wetenschappelijk bewijs voor – dan de potentiële risico’s van de wandeltocht zelf. Daarmee is het lopen van de 4Daagse op de lange termijn zeker gezond. Dit wordt ook bevestigd door recent onderzoek van het Radboudumc: in de jaren na een wandelevent (zoals de 4Daagse) verlaagt het risico op voortijdige sterfte met 12% voor deelnemers vergeleken met niet-deelnemers. 

Wat kun je hiermee als professional?

Wandelen kan door de laagdrempeligheid voor inactieve mensen de eerste stap zijn om in beweging te komen en een opstap naar andere beweegvormen. Ben je vanuit het sport-, welzijns- of sociale domein benieuwd hoe je wandelen kunt inzetten om mensen in beweging te krijgen? Bekijk dan het overzicht met (erkende) wandelaanpakken op de Kennisbank.

Wil jij deze updates voortaan direct in je mailbox ontvangen?

Meld je dan aan voor de kennisupdate!

kennisupdate algemeen illustratie