Nieuwe praktijkhandleiding ‘Leefstijlbegeleiding in de huisartsenpraktijk’
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft afgelopen jaar een nieuwe praktijkhandleiding ‘Leefstijlbegeleiding in de huisartsenpraktijk’ ontwikkeld. In deze NHG-praktijkhandleiding staan praktische tips om het gesprek over leefstijl een plek te geven in het spreekuur van huisartsen.
Belang van leefstijl en bewegen
Leefstijl is een belangrijke determinant voor ziekte en gezondheid. Kijken we naar de Nederlandse ziektelast, dan kunnen we stellen dat 18,5% wordt veroorzaakt door leefstijlfactoren. Het gaat hierbij vaak om een combinatie van bijvoorbeeld roken, ongezonde voeding en te weinig bewegen. En dat terwijl bekend is dat voldoende bewegen juist bijdraagt aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kans op chronische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en depressiviteit. Ook wanneer iemand al een aandoening heeft, kan bewegen helpen de ziektelast te verlagen en de progressie van de ziekte tegen te gaan. Hier is dus veel winst te behalen.
Expertise Kenniscentrum Sport & Bewegen benut
De praktijkhandleiding van het NHG bestaat uit verschillende onderdelen. Zo vind je informatie over de rol van de huisarts als het gaat om het bespreken van leefstijl, wat feiten en cijfers zijn, achtergrondinformatie over gedrag en gedragsverandering en praktische tips voor het uitvoeren van korte leefstijlinterventies. Daarnaast is er per leefstijlthema een uitgebreide module. Kenniscentrum Sport & Bewegen is gevraagd om mee te lezen in de module ‘Bewegen’, gezien onze expertise op dit gebied. In deze handleiding staat informatie over:
- de impact van bewegen op gezondheid
- de beweegrichtlijnen
- het beweeggedrag van Nederlanders
- hoe je het gesprek over bewegen aan gaat
- en hoe je samen met de patiënt een plan maakt om in beweging te komen en hoe je hierbij kan doorverwijzen naar de juiste persoon.
Aan de slag in de praktijk
De nieuwe NHG-praktijkhandleiding vind je hier, het onderdeel bewegen daarbinnen vind je op deze pagina. Ben je op zoek naar meer handvatten om jouw patiënten in korte tijd toch het juiste advies over bewegen te geven? Neem eens een kijkje in Bewust Bewegen, een online gesprekstool met tips voor een gesprek van 1 minuut bij heel weinig tijd of een gesprek van 5 minuten als je wat meer tijd hebt. Je vindt er adviezen over bewegen voor 16 verschillende aandoeningen, zoals astma, verschillende soorten kanker, hartfalen, of dementie.