Nieuwe erkende interventie: VolleyVeilig
Het warming-upprogramma VolleyVeilig is door de erkenningscommissie Sport & Bewegen erkend als interventie op het niveau Effectief: eerste aanwijzingen voor effectiviteit. VolleyVeilig heeft als doel om blessures bij jeugd en volwassen volleyballers te voorkomen, in het bijzonder enkel-, knie- en schouderblessures.
VolleyVeilig bestaat uit meer dan vijftig oefeningen, gericht op thema’s die een rol spelen bij het voorkomen van blessures – bijvoorbeeld corestabiliteit, coördinatie, looplanding of snelheid – en kent dankzij trainingsschema’s een seizoensopbouw. Tevens bevat de interventie een warming-upprogramma specifiek voor wedstrijddagen. VolleyVeilig duurt per keer ongeveer 15 minuten en is beschikbaar via een website en applicatie voor smartphone/tablet.
De interventie is specifiek ontwikkeld voor verschillende leeftijdscategorieën. De uiteindelijke doelgroep van VolleyVeilig bestaat uit jeugd (vanaf 8 jaar) en volwassen volleyballers die binnen een volleybalvereniging trainen en/of wedstrijden spelen onder begeleiding van een volleybalcoach/ trainer. VolleyVeilig richt zich voor de uitvoer op een intermediaire doelgroep, namelijk de door Nevobo opgeleide volleybalcoaches en trainers.
‘Praktisch goed toepasbaar’
De erkenningscommissie Sport & Bewegen spreekt over een keurig vormgegeven app en website, die zijn gekoppeld aan een heldere doelstelling. ‘De materialen lijken praktisch goed toepasbaar; zeer bruikbaar voor zowel de beginnende trainer als de ervaren trainer. De commissie vindt het verder positief dat de interventie is geborgd in de Nevobo-opleiding.’
Victor Zuidema, programmamanager Sportblessurepreventie en mede-ontwikkelaar van VolleyVeilig over de erkenning: “We zijn er erg trots op dat AmsterdamUMC en Nevobo samen met VeiligheidNL voor zowel de jeugd als de volwassen volleyballers een effectief programma hebben kunnen ontwikkelen. De erkenning door de erkenningscommissie is een extra beloning voor al het geleverde werk en natuurlijk een stimulans voor het gebruik van deze effectieve interventie.”
Erkende interventies
Veel organisaties, professionals, willen bewegen stimuleren of sport inzetten om sociaal maatschappelijke doelen te realiseren. Maar hoe weet je welk programma werkt? Erkende interventies zijn goed uitgewerkt, hebben zich in de praktijk bewezen en zijn door professionals beoordeeld.
Interventie-eigenaren kunnen hun programma aanmelden voor het erkenningstraject. Professionals uit wetenschap, beleid en praktijk beoordelen de uitvoerbaarheid van het programma, de relatie tussen doelen, doelgroep en aanpak, en de onderbouwing met theorie of onderzoek.
De uitgebreide beschrijving van de interventie VolleyVeilig vind je hier. Alle informatie over erkende sport- en beweeginterventies, inclusief de database, vind je hier.