Spring naar content

Nieuwe database biedt overzicht leefstijlinitiatieven in de praktijk

Ruim de helft van de volwassen Nederlanders, 9 miljoen mensen, heeft één of meerdere leefstijlgerelateerde chronische ziekten. Inzetten op een gezondere leefstijl kan daarin veel bieden, bewegen is daar een belangrijk onderdeel van. De Coalitie Leefstijl in de Zorg heeft in de Database Praktijkvoorbeelden Leefstijl in en vanuit de Zorg opgericht, in samenwerking met Lifestyle4Health – Dutch Innovation Center of Lifestyle Medicine en Vereniging Arts & Leefstijl. 

Van aanpassing leefstijl naar gezondheidswinst

Voor veel Nederlanders geldt dat wanneer zij hun leefstijl in positieve zin aanpassen, hun gezondheid en kwaliteit van leven erop vooruit gaan. De Coalitie Leefstijl in de Zorg wil hieraan bijdragen en door implementatie van leefstijl in de zorg gezondheidswinst behalen. In de nieuwe database vind je praktijkvoorbeelden om inzicht te bieden in leefstijlinitiatieven in Nederland, kennis te delen en te leren over leefstijl in en vanuit de zorg in Nederland te stimuleren. Zo vind je er initiatieven bij jou in de buurt en verschillende interventies en gesprekstools die jou als professional helpen in de praktijk. Op het gebied van bewegen vind je er de Beweegcirkel van Kenniscentrum Sport & Bewegen, een handige gesprekstool waarmee je anderen stapsgewijs helpt naar meer beweging in hun dag. 

Overzicht van praktijkvoorbeelden

Aan de Database met praktijkvoorbeelden van leefstijlinitiatieven kunnen leefstijlinitiatieven in en vanuit de zorg worden toegevoegd, vanuit het veld. Daarnaast zijn er vanuit de Coalitie Leefstijl in de Zorg meerdere inventarisaties uitgevoerd naar leefstijlinitiatieven in de zorg, waarvan de meesten ook een plek hebben op de Database. De Database Leefstijlinitatieven behoort tot de eerste fase van de ontwikkeling van een Kennisbank. In een latere fase wordt de Kennisbank aangevuld met verdere relevante kennis. 

Samenwerking met de coalitie

De Coalitie Leefstijl in de zorg werkt ook aan betrouwbare en begrijpelijke informatie over leefstijl voor patiënten, het integreren van leefstijl in richtlijnen en het helpen van professionals bij het voeren van het leefstijlgesprek. Op deze thema’s werkt Kenniscentrum Sport & Bewegen samen met de coalitie. Binnenkort beluister je onze podcast over bewegen in de zorg, waarin we onder andere ingaan op ‘teachable moments’: kansrijke momenten waarop patiënten open staan voor informatie over leefstijl.