Spring naar content

Minder zitten op het werk: hoe krijg je dat voor elkaar?

Langdurig zitten brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende vormen van kanker. Ondanks dat steeds meer mensen dit weten, blijft het lastig om langdurig zitten te verminderen. Zeker bij mensen met een zittend beroep lijkt zitten een ingesleten gewoonte die je niet zomaar aanpast. Toch is er een en ander mogelijk om het vele zitten te verminderen, blijkt uit onderzoek en diverse praktijkvoorbeelden.

Beweging op het campusplein, foto: VU Amsterdam

Samenwerking met TNO

In opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is Kenniscentrum Sport & Bewegen in samenwerking met onderzoeksbureau TNO een project gestart gericht op minder zitten op de werkvloer. Het project bestaat uit een literatuuronderzoek naar de effecten van minder zitten en de uitwerking van praktijkvoorbeelden van organisaties die hun eigen medewerkers succesvol minder laten zitten. Op basis van deze inzichten wordt toegewerkt naar een online stappenplan dat organisaties helpt bij het ontwikkelen van een eigen aanpak. Kenniscentrum Sport & Bewegen is verantwoordelijk voor de uitwerking van de praktijkvoorbeelden.

Zo brengt de VU medewerkers in beweging

In de komende periode lichten we verschillende praktijkvoorbeelden uit. Het eerste praktijkvoorbeeld in deze reeks is de aanpak van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU). Met ‘Beweging op het campusplein’ doen medewerkers van de VU tijdens de werkdag mee aan laagdrempelige beweegactiviteiten. Dit draagt bij aan hun vitaliteit en gezondheid. Ontdek hoe dit project is opgezet en krijg tips om beweegactiviteiten voor medewerkers te organiseren.

Benieuwd naar de andere praktijkvoorbeelden? Houd onze kanalen in de gaten of meld je aan voor de Kennisupdate.