Spring naar content

Podcast: hoe zet je als gemeente sport en bewegen in om de sociale basis te versterken?

Er zijn grote gezondheidsverschillen in Nederland. Die hangen sterk samen met opleidingsniveau. Je kunt die gezondheidsverschillen aanpakken door de sociale basis te versterken en sport en bewegen kan daarbij helpen. Maar hoe doe je dat, als beleidsmedewerker sociaal domein of sport, of als sportaanbieder?

Kenniscast Sport & Bewegen

Daarover gaat het in de nieuwste podcastaflevering van Kenniscentrum Sport & Bewegen. Hiervoor schoven Mohamed Boukrouche en Lonneke Schijvens aan bij presentatrice Suse van Kleef.

Mohamed Boukrouche is met zijn stichting Boukie oprichter van een buurthuis in Gorinchem, waar wekelijks 250 jongeren en 100 volwassenen/senioren komen. De gemeente betaalt de huur en geeft een extra bijdrage voor ontmoeting en talentontwikkeling. Overige inkomsten komen uit verhuur van ruimtes, sponsoring en fondsenwerving. Lonneke Schijvens is manager Meedoen bij Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Binnenlands Bestuur

Eerder dit jaar ging Lonneke Schijvens in het artikel ‘Sport en bewegen verdient een goede plek in de sociale basis’ van Binnenlands Bestuur ook in op dit thema. ‘Voor meer sociale cohesie en meer sociaal welzijn zijn sport- en beweegactiviteiten een uitstekend middel’, zo liet ze onder andere optekenen.

Meer over dit thema

Op 13 november – tijdens de Week van de Motoriek kun je gratis het webinar ‘Zo benut je de waarde van bewegen voor welzijn’ volgen. Deze is bedoeld voor uitvoerende professionals uit het sociaal domein, de sport en zorg. Dit kun je verwachten:

  • Je krijgt inzicht in de waarde van sport en bewegen voor welzijn
  • We geven voorbeelden hoe je vanuit welzijn en zorg mensen in beweging krijgt
  • Je krijgt tips van professionals om het zelf ook te proberen

Human Capital Model

Sport en bewegen kunnen dus helpen bij het versterken van de sociale basis. De effecten van sport en bewegen zijn op allerlei vlakken zichtbaar. Deze effecten staan beschreven in het Human Capital Model. In totaal kun je ruim 80 effecten van sport en bewegen terugvinden in het model. Ook vind je er omschrijvingen, achtergrondartikelen, relevante interventies of producten en de contactgegevens van experts.

Wil jij deze updates voortaan direct in je mailbox ontvangen?

Meld je dan aan voor de kennisupdate!

kennisupdate algemeen illustratie