Geslaagde eerste dag van de Week van de Motoriek
Vandaag vond de aftrap van de Week van de Motoriek plaats, met deze 4e editie het thema ‘stimuleer een leven lang sporten en bewegen’. Tijdens de Week van de Motoriek: Live! kwamen zo’n 120 professionals en beleidsmakers bijeen in HAL22, de locatie die sport en bewegen ademt. We kijken terug op een geslaagde middag met een mooie mix van kennis uit wetenschap, beleid en praktijk, onder leiding van Suse van Kleef. Met de samenvattende spoken word en energieke muzikale afsluiter van Diggy Dex werd de toon gezet voor de rest van de week.
De invloed van sport en bewegen op mentale gezondheid
Voldoende bewegen is belangrijk voor iedereen, van jong tot oud. Jonge kinderen hebben voldoende en veelzijdig bewegen nodig voor een gezonde ontwikkeling. Bij volwassenen helpt bewegen ons fit en gezond te houden en vitaal ouder te worden, fysiek én mentaal. Er valt veel te winnen als het gaat om de mentale gezondheid van jongeren en jongvolwassenen: tenminste 50% van deze groep (16 – 25 jaar) ervaart namelijk licht psychische klachten. Een zorgelijk percentage, wat leidde tot heel wat verbaasde geluiden in de zaal. Marloes Kleinjan (Trimbos Instituut, Universiteit Utrecht) nam het publiek vervolgens mee in verschillende perspectieven waarmee men naar mentale gezondheid kijkt, bijvoorbeeld hoe dit verandert in de tijd. Van oorspronkelijk wat negatiever denken in ‘oplossen van het probleem’, naar nu meer aandacht voor welzijn en kijken wat er allemaal al wel goed gaat. Haar verhaal afsluitend, pleitte ze voor het gedachtegoed ‘mental health in all policies’, mentale gezondheid integreren in ook niet gezondheidsgebieden helpt het beleid de juiste kant op.
Jay Borger (Neuro Habits) nam vervolgens het stokje over en nam het publiek mee in de manier waarop het brein werkt op het gebied van sport en bewegen. Zo vertelde hij onder meer dat onderzoek laat zien dat we informatie beter opnemen en verwerken na kort bewogen te hebben. Dit onderdeel sloot af met een gesprek waarbij ook Hedda Smelik aanschoof, zorgcoördinator bij Het Baarnsch Lyceum. Een factor die veel terugkomt in de praktijk en vrij bepalend lijkt te zijn, is de enorme prestatiedruk die jongeren en jongvolwassenen ervaren. Ze vinden het lastig om succesvol te zijn in een maatschappij met hoge prestatiedruk. Ze hebben het idee dat ze tools en handvatten missen die nodig zijn om om te gaan met leeftijdsgenoten, ouders, school, werk, stress, problemen, enz. Sport is vaak hetgeen dat ze dan als eerst laten vallen, terwijl het soms juist zoveel oplevert. De sprekers zijn het erover eens dat als we die prestatiedruk kunnen verminderen, we een heel eind de goede richting op gaan.
Bouwstenen voor een leven lang sport en bewegen van jong tot oud
Daarna nam Johan Steenbergen (Mulier Instituut) aan de hand van vier mooie praktijkcases het publiek mee in de toepassing van de theorie Physical Literacy. Zijn collega Amika Singh trapte af met het eerste voorbeeld: Beweegwijsheid, gericht op jeugd binnen het primair onderwijs. Joris Hermans (Radboud Universiteit) liet vervolgens zien hoe ze in Nijmegen jongvolwassenen via het Radboud Sportcentrum een breed sport- en beweegaanbod aanbieden. Dat sport en bewegen ook voor senioren nog enorm veel kan betekenen, legde Joyce Roumen (Maastricht Sport) vervolgens uit. Met de juiste aanpak en nodige aandacht, vindt elke oudere wel iets op het gebied van sport en bewegen dat aanspreekt. Tot slot nam Johannes Noordstar (Wilhelmina Kinder Ziekenhuis) de aanwezigen mee in de FC Utrecht Experience, gericht op kinderen met een chronische aandoening. Vier cases, allemaal gebaseerd op hetzelfde gedachtegoed: het samenbrengen van de juiste bouwstenen die leiden tot een leven lang sporten en bewegen.
Verloop rest van de week
Conclusie? Een waardevolle middag die het startsignaal geeft voor een week lang verbinden, informeren én inspireren. De komende dagen duiken we meer in de praktijk en vinden er webinars plaats op de thema’s levensfases, leefomgeving en kansengelijkheid. Inschrijven is nog mogelijk tot 24 uur van tevoren.