Gemotiveerd tot de eindstreep
Deze week zijn 45.000 lopers de Nijmeegse 4Daagse gestart en een groot aantal van hen loopt voor een goed doel, zoals te lezen in dit bericht van RTL Nieuws. Hoe werkt dat precies; draagt het lopen voor een goed doel bij aan het behalen van de eindstreep en is dat te verklaren vanuit onderzoek en gedragswetenschap?
De rol van motivatie
Mensen sporten en bewegen met heel uiteenlopende verschillende drijfveren: bijvoorbeeld voor de prestatie, gezondheid, een betere conditie, plezier, of voor de beleving en het ontmoeten van andere mensen. De 4daagse is een sportief evenement. Deelnemers streven allemaal naar hetzelfde doel: de eindstreep halen en daarmee dat felbegeerde 4Daagsekruisje bemachtigen. Op het moment dat je naar een doel toewerkt, wordt de motivatie sterker. Het stellen van een ambitieus maar realistisch doel geeft uitdaging en plezier. Afvragen waar je het echt voor doet helpt daarbij. Waarom wil iemand graag die finish halen?
Wat werkt om bewegen vol te houden?
Uit onderzoek blijkt dat voldoening een belangrijke factor is bij het volhouden van gedrag, zoals bijvoorbeeld bij trainen en uitlopen van een intensieve meerdaagse wandeltocht. Om voldoening te ervaren, is het essentieel dat we autonomie hebben om ons gedrag te bepalen, dat we ons competent voelen in de activiteiten die we ondernemen en dat we een gevoel van sociale verbondenheid ervaren.
De Nijmeegse 4Daagse lopen voor persoonlijke doelen en tegelijkertijd aandacht vragen voor een goed doel kan heel goed helpen om in deze drie behoeften te voorzien. Als dat het geval is, zal de intrinsieke motivatie om alle vier de dagen te voltooien toenemen. De extra voldoening bij het behalen van de finish en het bemachtigen van het 4Daagsekruisje kan misschien wel helpen om door te blijven trainen voor een volgende editie.
Help jij anderen meer te bewegen? Maak een beweegplan!
Als je een patiënt of cliënt wilt stimuleren meer te gaan bewegen, bijvoorbeeld het trainen voor een wandeltocht, dan helpt het om samen een beweegplan te maken. Dat doe je door allereerst samen een helder en haalbaar doel te stellen; waar doet je cliënt het voor en wat gaat hij of zij precies doen? Ook is het van belang om iets te kiezen wat leuk is en waar iemand plezier aan beleeft. Houdt iemand niet van wandelen, kies dan een andere activiteit. Daarnaast helpt het om steun te zoeken bij iemands omgeving, afspraken te maken om met anderen te trainen en successen te vieren.
Wil je hier concreet mee aan de slag? Dan is de Beweegcirkel misschien iets voor jou, meer informatie vind je hier.