Factsheet zitgedrag Nederlanders: feiten en cijfers op een rij
Veel en langdurig zitten past niet in een gezond sport- en beweegpatroon. Toch brengen we steeds meer tijd zittend door, zowel op het werk en studie als in onze vrije tijd. Je leest erover in de nieuwe factsheet met de meest recente cijfers over het zitgedrag van Nederlanders.
Factsheet met feiten & cijfers
Elke drie jaar verzamelen CBS en RIVM nieuwe cijfers over ons zitgedrag via de aanvullende module Bewegen en Ongevallen van de leefstijlmonitor. De onlangs gepubliceerde en daarmee meest recente cijfers zijn die van 2023. Toen brachten Nederlanders van 4 jaar en ouder dagelijks gemiddeld 9,1 uur zittend door. Jongeren tussen de 12 en 17 jaar zitten het meest van alle leeftijdsgroepen, terwijl kinderen van 4 tot 11 jaar juist het minst zitten. In het weekend zitten we gemiddeld ruim een uur minder dan op doordeweekse dagen, en onze zittijd verschilt bovendien per opleidingsniveau. Benieuwd naar alle feiten en cijfers? Bekijk dan onze nieuwe Factsheet zitgedrag met de meest recente cijfers.
Veel zitten komt niet zonder risico’s
Veel en langdurig stilzitten is niet gezond. Zo verhoogt veel en langdurig zitten het risico op verschillende chronische ziekten, zoals diabetes type 2, metabool syndroom (problemen met de stofwisseling), verschillende soorten kanker en hart- en vaatziekten. Ook het risico om vroegtijdig te overlijden neemt toe.
Advies: wissel af tussen zitten, staan en bewegen
Ook mensen die voldoen aan de beweegrichtlijnen, kunnen nog steeds veel zitten. Steeds meer onderzoek laat zien dat regelmatig bewegen de gezondheidseffecten van zitten niet zomaar kan compenseren, of dat daar heel veel beweging voor nodig is (meer dan drie keer voldoen aan de beweegrichtlijnen). Zitten vaker onderbreken en de totale zittijd beperken is daarom van belang. Wissel zitten, staan en bewegen gedurende de dag daarom zo vaak mogelijk af.
Meer weten?
Meer informatie over zitten, lees je in dit verdiepende artikel ‘Wat maakt veel zitten ongezond?‘.