Een vaardige start voor kleuters: praktische tips en tools op één plek
In bijna elke gemeente spelen buurtsportcoaches een belangrijke rol bij het stimuleren van bewegen. Als het gaat om bewegen bij jonge kinderen valt er nog een wereld te winnen, dat geldt met name voor kleuters. Om het beweegplezier van kleuters te vergroten, startte een consortium een aantal jaar geleden het onderzoek ‘Start(V)aardig’. Tijd om de inzichten vanuit het onderzoek toe te passen in de praktijk met de praktische tools gericht op buurtsportcoaches en vakleerkrachten in het bewegingsonderwijs.
Wie op jonge leeftijd goed leert bewegen en daar plezier in heeft, ontwikkelt vaak een actieve leefstijl. De focus van Start(V)aardig lag dan ook op de beweegvaardigheid van kleuters en hoe deze zo efficiënt en effectief mogelijk kan worden gestimuleerd door de buurtsportcoach. Het onderzoek werd gefinancierd door Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA en uitgevoerd onder leiding van De Haagse Hogeschool door een consortium van tien organisaties uit de sport- en beweegsector, waaronder Kenniscentrum Sport & Bewegen.
Het belang van een goede motorische ontwikkeling
Kinderen die zich breed motorisch ontwikkelen, blijken daar op korte én lange termijn de vruchten van te plukken: ze bewegen meer en hebben hier meer plezier in, zijn vaker lid van een sportvereniging, zijn fitter, hebben een gezonder gewicht, voelen zich sociaal en mentaal beter en hebben een positiever zelfbeeld. Ook lijkt een goede motoriek de taalontwikkeling en cognitieve ontwikkeling van kinderen ten goede te komen, evenals het zelfvertrouwen. Werken aan de vier kernelementen van beweegvaardigheid is dan ook ontzettend belangrijk: competentie, vertrouwen, motivatie en kennis.
Aan de slag met de motorische vaardigheid van kleuters
De afgelopen jaren is de motoriek van kleuters onder de loep genomen. Kort samengevat valt daar veel winst te behalen. De inzichten vanuit het Start(V)aardig onderzoeksproject zijn gepresenteerd tijdens de Kennisdag Brede Regeling Combinatiefuncties afgelopen 7 december, je vindt de resultaten in deze infographic.
Wil je concreet aan de slag met het beweeggedrag en de motorische vaardigheid van kleuters? Bekijk dan eens de online toolbox ‘beweegstimulering jonge kinderen’. Hier vind je allerlei praktische tips, tools en handvatten die je kunt gebruiken in jouw werk als buurtsportcoach of vakleerkracht in het bewegingsonderwijs.
Wil jij deze updates voortaan direct in je mailbox ontvangen?
Meld je dan aan voor de Kennisupdate Jeugd!