Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Opstellen over smaak, habitus en het veldbegrip

gekozen door Dick Pels

Auteur(s): Pierre Bourdieu

Pierre Bourdieu is een van de grote vernieuwers van de moderne sociale wetenschappen. Met ontembare nieuwsgierigheid kijkt hij om zich heen, zonder zich veel aan te trekken van traditionele afbakeningen van vakgebieden of ingesleten methoden en denkwijzen. In deze eerste Nederlandstalige bundeling van teksten van Bourdieu maakt de lezer kennis met diens opvatting van een ‘reflexieve’ sociale wetenschap. Deze combineert de analyse van de maatschappelijke werkelijkheid consequent met een kritische blik op zichzelf, met een analyse van plaats en invloed van academici en andere intellectuelen. Aan de orde komen onderwerpen als culturele distinctie, de sociale macht van de taal, de vorming van klassen, object en roeping van de sociale wetenschappen. Centrale begrippen in Bourieu’s streven naar integratie in de sociale wetenschappen als ‘habitus’, ‘veld’ en (economisch, cultureel en sociaal) ‘kapitaal’ worden gepresenteerd en de daaromheen gebouwde ‘algemene veldtheorie’ wordt gedocumenteerd in essays over wetenschap, politiek en cultuurproduktie.

Literatuurverwijzing: Bourdieu, P. (1989). Opstellen over smaak, habitus en het veldbegrip: gekozen door Dick Pels. Amsterdam: Van Gennep Amsterdam.

Fysieke exemplaren

Organisatie Plaatsingskenmerk Status
Mulier Instituut SOCI-0286 Beschikbaar

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek:

Mulier Instituut
tel: 030-7210220
e-mail: info@mulierinstituut.nl

Omschrijving