Vooronderzoek verbetering kwaliteit huisartsenzorg in achterstandsgebieden grote steden
Dit rapport probeert meer inzicht te krijgen in de vraag welke specifieke gezondheidsklachten naar verhouding in achterstandsgebieden meer voorkomen in vergelijking met andere wijken in Nederland en onder welke specifieke groepen patiënten (zoals specifieke leeftijdgroepen, mensen met een lage sociaal-economische status en/of allochtonen) deze aandoeningen dan het meest voorkomen.
Het is een vooronderzoek voor het volledige onderzoek dat de werkgroep achterstandswijken van de LHV voor ogen heeft: het verbeteren van de gezondheid van patiënten in achterstandspraktijken door middel van gerichte interventies voor veel voorkomende gezondheidsklachten. Het is echter nog onbekend welke klachten of gezondheidsproblemen in achterstandswijken prioritair aangepakt moeten worden met specifieke interventies om de meeste gezondheidswinst te behalen en of dergelijke aandoeningen wel bestaan. Zijn het de meest voorkomende gezondheidsproblemen of problemen met de meeste werklast of een combinatie van beide factoren? Moeten de interventies vooral gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid van de patiënten of op de werklast van de huisartsen? En voor welke klachten en problemen bestaan er kostefficiënte interventies?
Het onderzoek heeft gebruik gemaakt van de gegevens van het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg en gekoppeld met gemeentelijke basisadministratie gegevens (GBA) en de achterstandsindex uit 2003. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de werkgroep achterstandswijken van de Landelijke Huisartsen Vereniging. De resultaten zullen besproken worden op een werkconferentie voor artsen uit achterstandswijken. Hier zal men trachten verantwoorde keuzes te maken bij het opzetten van mogelijke interventies.