Work towards vitality
integrating vitality in the workplace is work for everyone
The aim of this dissertation is to develop and evaluate an integrated workplace health promotion program (WHPP). This integrated WHPP is based on the Lombardy Workplace Health Promotion Network (LWHPN). An additional goal is to understand the relationship between sedentary behavior at work and the need for recovery (NFR).
The following research questions were formulated and addressed, divided into three parts:
Part I: The development of the integrated approach.
- What are the barriers and facilitators for participation in and implementation of WHPPs according to employees and employers?
Part II: The evaluation of the integrated WHPP.
- How was the integrated WHPP implemented in organizations, how did employees and employers experience it, and what factors hindered or facilitated the implementation?
- What is the effect of the integrated WHPP on the overall lifestyle and targeted health behaviors of employees?
Part III: Sedentary behavior and vitality.
- Is there an association between sedentary behavior at work and the NFR?
In summary, it can be concluded that the implementation of the integrated WHPP was challenging, which may have contributed to the absence of a measurable effect on employees’ lifestyle. Although no improvement in lifestyle was observed, the participating organizations did make progress in workplace health promotion. Moreover, the organizations intended to continue the implementation of the integrated WHPP after the end of the study.
To improve the implementation and effectiveness of WHPPs, several organizational conditions are essential. This includes the development and implementation of health promotion policies and raising awareness among higher management about their role and responsibility in creating a healthy work environment. Other important structural adjustments involve incorporating health promotion into the organization’s mission and vision and allocating sufficient time and budget for WHPP implementation. Furthermore, the use of adequate implementation strategies is crucial, such as actively involving employees in the development and implementation of WHPPs.
—
Het doel van dit proefschrift is het ontwikkelen en evalueren van een integrale aanpak voor gezondheidsbevordering op het werk (WHPP). Deze integrale aanpak is gebaseerd op het Lombardy Workplace Health Promotion Network (LWHPN). Een aanvullend doel is om inzicht te krijgen in het verband tussen zitgedrag op het werk en de mate van herstelbehoefte.
Hiervoor zijn de volgende onderzoeksvragen opgesteld en beantwoord, verdeeld over drie delen:
Deel I: De ontwikkeling van de integrale aanpak.
- Wat zijn de succes- en faalfactoren voor deelname en implementatie van programma’s voor gezondheidsbevordering op het werk volgens medewerkers en werkgevers?
Deel II: De evaluatie van de integrale aanpak.
- Hoe is de integrale aanpak geïmplementeerd in de organisaties, hoe hebben medewerkers en werkgevers dit ervaren en welke factoren hebben de invoering belemmerd of juist geholpen?
- Wat is het effect van de integrale aanpak op de leefstijl van medewerkers?
Deel III: Zitgedrag en vitaliteit.
- Is er een verband tussen zitgedrag op het werk en de herstelbehoefte?
Samenvattend kan geconcludeerd worden dat de implementatie van de integrale aanpak uitdagend was, wat mogelijk heeft bijgedragen aan het uitblijven van een meetbaar effect op de leefstijl van medewerkers. Hoewel er geen verbetering in leefstijl is vastgesteld, hebben de deelnemende organisaties wel stappen gezet op het gebied van gezondheidsbevordering op het werk. Bovendien hadden de deelnemende organisaties de intentie om verder te gaan met de implementatie van de integrale aanpak na afloop van het onderzoek.
Om de implementatie en effectiviteit van programma’s voor gezondheidsbevordering op de werkplek te verbeteren, zijn verschillende organisatorische randvoorwaarden essentieel. Dit omvat het ontwikkelen en implementeren van beleid voor gezondheidsbevordering en het verhogen van het bewustzijn bij het hoger management over hun rol en verantwoordelijkheid in het creëren van een gezonde werkomgeving. Andere belangrijke structurele aanpassingen zijn het opnemen van gezondheidsbevordering in de missie en visie van de organisatie en het reserveren van voldoende tijd en budget voor de implementatie van de programma’s. Verder is het inzetten van adequate implementatiestrategieën van belang, zoals het actief betrekken van medewerkers bij de ontwikkeling en implementatie van programma’s.
Fysieke exemplaren |
||
Organisatie | Plaatsingskenmerk | Status |
---|---|---|
Mulier Instituut | GEZO-0157 | Beschikbaar |
Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek:
Mulier Instituuttel: 030-7210220
e-mail: info@mulierinstituut.nl