Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Data-infrastructuur Sport en Bewegen: beschikbaarheid van cijfers en preferente databron voor 164 indicatoren

Verschillende organisaties willen weten hoe het gaat met sporten en bewegen in Nederland. Daar is al veel informatie over beschikbaar, maar het is vaak lastig om bijvoorbeeld resultaten uit verschillende onderzoeken te vergelijken. Dat kan komen doordat onderzoeken op verschillende manieren worden opgezet. Ook zijn niet over alle gewenste onderwerpen informatiebronnen beschikbaar of zijn deze moeilijk te vinden.

Het RIVM is daarom een traject begonnen om een overzicht te maken van bestaande data over sport en bewegen, voor nu en in de toekomst. Het doet dat samen met het Netwerk Kernindicatoren Sport en Bewegen en veel andere experts.

In de (tweede) fase van dit traject heeft het RIVM op een rij gezet welke landelijke cijfers structureel worden gemeten. Hiervoor is ook informatie verzameld over de databronnen en meetmethoden. Bij de databronnen is gekeken naar de kwaliteit en of ze langere tijd beschikbaar blijven. Verder is het belangrijk dat de cijfers de doelgroepen in heel Nederland vertegenwoordigen. Het overzicht staat zowel in het rapport als op de website www.sportenbewegenincijfers.nl/methode.

De beschikbaarheid van cijfers is uitgezocht voor 164 indicatoren. Deze indicatoren geven inzicht in het sport- en beweeggedrag in Nederland en alles wat daar bij komt kijken, zoals sportfaciliteiten, werkgelegenheid en onderwijs. Indicatoren zijn bijvoorbeeld het percentage mensen dat sport, het aantal uren gym op school en een score of de leefomgeving beweegvriendelijk is. Voor 75 indicatoren is er structureel representatieve informatie beschikbaar. Voor 35 indicatoren is een onderwerp één keer onderzocht en voor 20 indicatoren wordt al wel informatie verzameld, maar is deze nog niet geanalyseerd. Voor 34 indicatoren is geen informatie beschikbaar.

Het overzicht geeft aan welke gegevens in januari 2024 beschikbaar zijn. Het is belangrijk deze informatie actueel te houden. De betrokken partijen worden aangemoedigd om transparant te blijven over de gebruikte methode en data van hoge kwaliteit te verzamelen.

Dit onderzoek werd verricht in opdracht van de directie Sport van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kader van de opdracht ‘Basistaken Sport en Bewegen’.

Literatuurverwijzing: Duijvestijn, M., Mourik-Boelema, M.S. van, & Wendel-Vos, G.C.W. (2024). Data-infrastructuur Sport en Bewegen: beschikbaarheid van cijfers en preferente databron voor 164 indicatoren. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Omschrijving