Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Risicofactoren voor minder bewegen bij tieners die thuis moeite ervaren met rondkomen

De gemeente Rotterdam wil een gezonde leefstijl (bewegen) onder de jonge inwoners met een lage sociaaleconomische status (SES) stimuleren. Om hiermee effectief aan de slag te gaan is er meer kennis nodig over de factoren die bewegen onder deze doelgroep stimuleren of belemmeren.

Op basis van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2015 van de GGD Rotterdam-Rijnmond is bepaald wat risicofactoren zijn voor minder bewegen bij tieners (voornamelijk 13- tot en met 16-jarigen) met een lage SES, die in Rotterdam en in de omliggende gemeenten wonen.

Resultaten

Meisjes, 13- t/m 15-jarigen, tieners met een niet-westerse en westerse migratieachtergrond bewegen per week minder dan respectievelijk jongens, 16-jarigen en ouder en tieners zonder een migratieachtergrond. Tieners die op vmbo en havo zitten, zijn eveneens minder lichamelijk actief dan tieners die op vwo zitten.

Verschillen in bewegen zijn gevonden tussen tieners met een lage en hoge SES. Tieners die thuis moeite met rondkomen ervaren (lage SES), bewegen minder (circa 0,3 dag per week minder) dan tieners, die thuis geen enkele moeite ervaren (hoge SES).

De belangrijkste gevonden risicofactoren voor minder bewegen bij tieners zijn de geringe sociale steun van vrienden, het risico op problematisch gamen en (zeer) slechte ervaren gezondheid. Verder is gebleken dat het gebruik van softdrugs een risicofactor te zijn voor minder bewegen bij tieners, die thuis moeite met rondkomen ervaren (lage SES). Tot slot, sociale steun van vrienden blijkt belangrijk te zijn voor bewegen, vooral bij jongens, die thuis moeite met rondkomen ervaren (lage SES).

Literatuurverwijzing: Erdem, Ö, Merkelbach, I., & Mamede Soares Braga, A. (2021). Risicofactoren voor minder bewegen bij tieners die thuis moeite ervaren met rondkomen. Rotterdam: Healthy’R Centrum voor gedragsonderzoek en ontwikkeling.

Omschrijving