Overkoepelend evaluatieonderzoek Gezonde toekomst dichterbij
eindrapportage
Het programma Gezonde Toekomst Dichterbij van FNO (2016-2020) wil kansen vergroten van gezinnen in achterstandssituaties. Hiermee worden huishoudens/gezinnen bedoeld waarin ‘ten minste een ouder en een kind samenleven, dat meerdere problemen heeft op het gebied van financiën, onderwijs, arbeid of welzijn en een gezondheidsachterstand heeft door roken, alcoholgebruik of overgewicht, of onderliggende psychosociale problematiek’. Het programma achtte het wenselijk dat de interventies zich richten op het doorbreken van de intergenerationele overdracht bij minimaal één gezinslid van het gezin in een achterstandssituatie en dat de doelgroep actief werd betrokken bij de interventies. Daartoe financierde zij 46 projecten en zorgden zij voor kennisdeling tussen de projecten en met (lokale) beleidsmakers.
Dit rapport beschrijft de resultaten van het evaluatieonderzoek en beoogt inzicht te geven in:
1. De doelstellingen van de projecten en de wijze waarop deze zijn vormgegeven en geborgd.
2. In hoeverre en op welke wijze het de projecten is gelukt om hun doelgroepen te bereiken.
3. De bijdrage van het programma aan een afname van de gezondheidsrisico’s.
4. De mechanismen (succesfactoren) bij het terugdringen van gezondheidsrisico’s en de theoretische kaders die hieraan ten grondslag liggen.
5. Wat de verschillende elementen van de programma-aanpak betekend hebben voor het verminderen van gezondheidsachterstanden.