Ervaringen met doorverwijzen vanuit de zorg naar sport en bewegen: successen en belemmeringen
doorverwijzen vanuit de zorg naar sport en bewegen, factsheet 2020/23
Om inactieve mensen met chronische klachten aan te sporen meer te gaan bewegen wordt steeds vaker ingezet op de verbinding tussen zorg en sport. Hiermee worden patiënten vanuit de eerstelijnsgezondheidszorg verwezen naar lokaal sport- en beweegaanbod buiten de zorg.
Het aanmoedigen, motiveren en ondersteunen van de patiënten om te starten met een passend sportaanbod zijn succesfactoren om mensen in beweging te brengen. Om te kunnen doorverwijzen moeten zorgprofessionals bekend zijn met het lokale sport- en beweegaanbod, en waar mogelijk met de buurtsportcoach.
Dit blijkt uit een onderzoek van het Mulier Instituut, dat is gedaan op basis van literatuuronderzoek en gesprekken met sportprofessionals. Succesfactoren en belemmeringen zijn in kaart gebracht voor het doorverwijzen van patiënten vanuit de zorg naar lokaal sport- en beweegaanbod.
De belangrijkste aanbevelingen uit het onderzoek zijn:
- Verzorg bijeenkomsten om zorg- en sportprofessionals te informeren over het doel en de werkwijze van doorverwijzen vanuit zorg naar sport en bewegen.
- Inventariseer de mogelijkheden voor sport- en beweegaanbod in de wijk en houd rekening met de toegankelijkheid en bereikbaarheid van het aanbod.
- Informeer zorgprofessionals over de mogelijkheden van het lokale sport- en beweegaanbod voor patiënten.
- Betrek praktijkondersteuners bij het doorverwijzen omdat zij meer tijd hebben om het gesprek over het belang van bewegen te voeren dan huisartsen.
- Steun sportprofessionals (training) bij het werken met de specifieke doelgroep die wordt doorverwezen.