Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Belangstelling en verwachtingen WK vrouwenvoetbal 2019

oranjeleeuwinnen kronen zich tot 'koningin voetbal', factsheet 2020/22

Auteur(s): Paul Hover, Eva Heijnen

Kan de belangstelling voor het WK vrouwenvoetbal in 2019 tippen aan die voor het EK vrouwenvoetbal in 2017 (WK 2017)? Een vergelijking van de belangstelling voor de beide kampioenschappen in deze factsheet van het Mulier Instituut, is mogelijk omdat de toernooien in dezelfde tijdszone plaatsvonden en de Oranjeleeuwinnen het bij beide evenementen tot de finale schopten.

De cijfers zijn afkomstig uit het Nationaal SportOnderzoek (NSO) van december 2019 (n=1.003) en van november 2017 (n=1.530). Er is bij beide metingen gebruikgemaakt van een internetpanel van GfK dat representatief is voor de Nederlandse bevolking in de leeftijd van 16-80 jaar. Ook is gebruik gemaakt van data van de Stichting KijkOnderzoek, de FIFA, de KNVB en sportkoepel NOC*NSF.

De conclusie is dat bijna zes op de tien Nederlanders van 16-80 jaar – 7,6 miljoen personen – het WK 2019 hebben gevolgd, wat vergelijkbaar is met de animo voor het EK 2017. Bovendien werden de halve finale en de finale van het WK door veel meer Nederlanders op televisie gevolgd dan het EK twee jaar eerder.

Omdat mannenvoetbal, in het bijzonder de internationale kampioenschappen, al jarenlang garant staat voor een miljoenenbelangstelling, tonen deze resultaten dat de Oranjeleeuwinnen eveneens structureel miljoenen Nederlanders weten te bereiken en zich daarom tot ‘Koningin Voetbal’ mogen kronen.

Literatuurverwijzing: Hover, P., & Heijnen, E. (2020). Belangstelling en verwachtingen WK vrouwenvoetbal 2019: oranjeleeuwinnen kronen zich tot 'koningin voetbal', factsheet 2020/22. Utrecht: Mulier Instituut.

Omschrijving