Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Het effect van implementatie intenties en doelintenties op het veranderen van snack- en sportgewoontes en de rol van impulsiviteit

Auteur(s): Danae Zweet

Alhoewel de effectiviteit van implementatie intenties in vele onderzoeken is bevestigd, is het de vraag of deze planningsstrategie daadwerkelijk een effectieve interventie kan zijn om de oorzaken van overgewicht tegen te gaan bij gemotiveerde individuen in de praktijk. Om deze reden werd in de huidige studie onderzocht wat het effect is van implementatie intenties en doelintenties op het veranderen van snack- en sportgewoontes door middel van een coachingsprogramma voor 53 vrouwen van 18-35 jaar. Daar individuen die in hoge mate impulsief zijn een verhoogd risico hebben op overgewicht werd hierbij ook de rol van impulsiviteit bekeken. Hiertoe werd een design met één between-subjects variabele en één within-subjects variabele gehanteerd. Uit de resultaten bleek een afname van ongezonde en een toename van gezonde snackmomenten na deelname aan het coachingsprogramma. Echter kon de verwachte toename van sportgedrag niet worden vastgesteld. Daarnaast kwam geen verschil naar voren in afname van ongezonde snackmomenten en toename van gezonde snackmomenten, sportmomenten en sportminuten tussen formulering van implementatie intenties en doelintenties. Tot slot bleek voor impulsiviteit geen significante modererende rol weggelegd. De bevindingen roepen twijfel op over de toepasbaarheid van implementatie intenties in praktijkinterventies gericht op het verminderen van overgewicht bij gemotiveerde individuen.

Literatuurverwijzing: Zweet, D. (2016). Het effect van implementatie intenties en doelintenties op het veranderen van snack- en sportgewoontes en de rol van impulsiviteit. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam.

Omschrijving