Spring naar content
Terug naar de kennisbank

Geen subsidie zonder erkenning

Auteur(s): Nancy Poiesz

Hypotheekgaranties, energielabels, stempels van de consumentenbond: bij de aanschaf van diverse artikelen hechten we grote waarde aan erkenning, garantie en waarborgtekens. Bij de inzet van subsidiegelden lijken die garanties echter ineens niet meer belangrijk. Kijk maar eens naar de inzet van budgetten voor sport- en beweegaanbod. Daar wordt door gemeenten nog zeer dikwijls geïnvesteerd in allerlei goedbedoelde, maar niet-onderbouwde initiatieven om bewoners in beweging te krijgen. Wat een verspilling! Gemeenten moeten verplicht worden om te investeren in wat werkt.

Waarom bestaat die verplichting niet al? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Want juist op het gebied van sport- en beweeginterventies bestaat er een landelijk erkenningstraject. Met interventies en aanpakken die hun sporen al verdiend hebben en ook in een andere lokale setting meerwaarde kunnen opleveren. Op de website www.effectiefactief.nl staan deze erkende interventies hapklaar gepresenteerd.

Toch kiezen gemeenten nu nog regelmatig voor niet-erkend sport- en beweegaanbod. De reden daarvoor? Die zal per geval verschillen. Maar vaak is het de gemakkelijkste weg. Men werkt nu eenmaal graag met een partij waar wellicht al jaren en op de automatische piloot zaken mee wordt gedaan. Die de projecten en bewoners goed kent. Begrijpelijk en vaak ook naar ieders tevredenheid. Maar dat betekent niet automatisch dat er ook goede resultaten gerealiseerd worden. Is er wellicht niet meer uit te halen? Haal het vergrootglas eens uit de la en kijk kritisch naar het behaalde rendement. En kijk daarna eens hoe het op andere plekken wordt gedaan. Een erkende interventie geeft geen keiharde garantie voor de toekomst, maar biedt wel een goed beschreven en onderbouwde basis om verder te werken.

Een vaak gehoord ander argument tegen de inzet van erkende interventies is dat dan alle gemeentes in Nederland dezelfde sport- en beweegaanpakken zouden gebruiken. Met slechts een handjevol interventies en eenheidsworst als gevolg. Maar niets is minder waar. Het aanbod van erkende sport- en beweeginterventies is veelzijdig en groeit gestaag. Zeker als erkenning beloond wordt, zal dit aanbod alleen maar groeien. En eenheidsworst? Ik geloof er niets van. Natuurlijk hoeft een lokale professional uit Delfzijl niet één op één een beetje te gaan kopiëren en plakken en dan maar hopen dat dezelfde effecten als in Vlissingen behaald worden. Er zullen altijd lokaal wel wat aanpassingen worden gedaan. Op basis van lokale verschillen of op basis van eigen creatieve ideeën. Maar dan óók graag op basis van wat erkend is.

Laten we niet met zijn allen het wiel steeds opnieuw uitvinden, maar ervaringen delen en sport- en beweeginterventies aan een kritisch erkenningstraject onderwerpen. En die gemeenten oproepen en belonen om erkende interventies lokaal te subsidiëren en in te zetten. Voor een krachtige kwaliteitsimpuls en een gezond en succesvol sport- en beweegaanbod.

Literatuurverwijzing: Poiesz, N. (2013). Geen subsidie zonder erkenning. Netwerk in Beweging.

Omschrijving

  • Jaar:
    2013
  • Plaats:
    Ede
  • Uitgever(s):
    Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB)
  • Mediumsoort:
    Online artikel
  • Trefwoord(en):