Nu geld voor preventie van sportblessures beschikbaar
Dat laatste is niet helemaal verwonderlijk. De sport heeft zoveel positieve kanten, die meer de aandacht trekken. Toch wil ik een lans breken voor het tegengaan van sportblessures. En dan begin ik bij mezelf. Talloze keren ben ik door blijven rennen met kleine pijntjes in knieën en kuiten. Evenzo vaak werd de pijn alleen maar erger en zat ik uiteindelijk, tot mijn grote frustratie, weken langs de kant. Hoe anders is het sinds ik aan krachttraining doe en ik beter let op signalen van overbelasting.
Nu verwacht ik niet dat met deze ontboezeming sportblessures in Nederland ineens op de kaart staan. Maar het is wel belangrijk dat de sportsector meer aandacht krijgt voor blessures. Want de cijfers zijn niet bepaald gunstig. Volgens de laatste Rapportage Sport (SCP, 2014) stijgt het aantal blessures harder dan het aantal nieuwe sporters. Vooral onder de net beginnende hardlopers is het raak. Dat is vervelend voor de sporter en vervelend voor de maatschappij, die de kosten die gepaard gaan met onnodige blessures moet opbrengen. Ik hoop dat het ZonMW programma daadwerkelijk gaat leiden tot minder sportblessures.
Wat gaat er goed?
Gelukkig zijn er inmiddels aardig wat (waarschijnlijk) effectieve, preventieve maatregelen die ingezet kunnen worden. Dit varieert van de warming-up tot beschermingsmiddelen als een helm, polsbeschermers en enkelbrace en van inlegzooltjes tot speciale trainingsvormen (balanstraining, techniektraining, verlaagde belasting etc.). Op het eerste oog valt er dus al best wat te kiezen.
Wat kan er beter?
Ik noemde het eerder, veel sporters en hun begeleiders hebben blessurepreventie niet hoog op de agenda staan. Het vergroten van het bereik en de toepassing van effectieve maatregelen is dan ook de eerste aanbeveling uit de quickscan interventies sportblessurepreventie, gemaakt naar aanleiding van het onderzoeksprogramma. De andere aanbevelingen uit het rapport zijn:
- Zet blessurepreventie op de kaart met positieve framing.
- Besteed aandacht aan ongeorganiseerde sporters.
- Kies voor een bottom-up benadering met de sporter als middelpunt.
- Verwerf inzicht in werkzame elementen.
- Besteed aandacht aan onderbelichte onderwerpen in de literatuur: hardlopen, tennis, fitness, bovenste extremiteiten en overbelastingsblessures.
- Streef naar effectieve interventies.
Wil je aan de slag met blessurepreventie, dan doe je er dus goed aan om hier op in te spelen.
Sexier?
Zie je kansen om blessurepreventie naar een hoger niveau te tillen? Wil je een interventie (door)ontwikkelen en/of breed implementeren en kun je dit goed laten aansluiten bij de behoeften van de sporter? Op 3 november, 14.00 uur moet je idee de burelen van ZonMW hebben bereikt. Leuker maken we blessures er niet mee, blessurepreventie hopelijk wel sexier.
Alle informatie die je nodig hebt voor het indienen van een subsidieaanvraag, vind je op de website van ZonMW.