Kennisbank
De Kennisbank Sport & Bewegen bevat ruim 21.000 publicaties. Niet alleen over sport en bewegen, maar bijvoorbeeld ook over leefstijl en gezondheid. Deze Kennisbank biedt een overzicht van onderzoek, beleid en ervaringen uit de praktijk. Het gaat daarbij om sport als doel en sport als middel om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.
87 publicaties gevonden
-
Leefstijl en preventie krijgen steeds meer aandacht, ook in de tweedelijnszorg. Een gezonde, actieve leefstijl kan de medische behandeling ondersteunen, helpen bij het herstel en specialistische zorg voorkomen. Maar hoe…
-
In het meerjarig werkprogramma Sport in het systeem 2021-2024 heeft de NLsportraad aangekondigd advies uit te brengen over sport en bewegen tijdens de levensloop. Sinds de wettelijke verankering van de…
-
een verkenning van aandacht voor bewegen en sport in Nederlandse ziekenhuizen
In deze verkenning brengt de NLsportraad de ontwikkelingen op het gebied van bewegen in ziekenhuizen in beeld, evenals belemmeringen die zorgprofessionals ervaren om meer bewegen te stimuleren. Zoals antwoord op…
-
thematisch preventief gezondheidsbeleid
Wat doen hogescholen en universiteiten voor hun studenten op het vlak van voeding, beweging, lang stilzitten, mentaal welbevinden, roken, alcohol en illegale drugs (=thematisch preventief gezondheidsbeleid)? En op welke succesfactoren…
-
7 speerpunten - 14 wetenschappers - 32 inzichten - 16 actiepunten
In deze white paper vertellen veertien wetenschappers van de Zuid-Hollandse kennisinstituten over hun onderzoek naar diverse aspecten van gezondheid. Van preventie en overgewicht tot geestelijke gezondheid en chronische ziekten. In…
-
van initiatief naar basisverzekering’
Het Zorginstituut Nederland heeft in deze wegwijzer ‘Leefstijlinterventies: van initiatief naar basisverzekering’ een verduidelijking gegeven van begrippen en processen uit de wet- en regelgeving die van belang zijn voor preventie…
-
samenvatting van wetenschappelijk ‘debate’-artikel
Voor gezondheidsbevordering worden steeds vaker integrale aanpakken gebruikt: aanpakken die worden uitgevoerd samen met mensen uit de gemeenschap. Maar hoe evalueer je zo’n aanpak? Daarover schrijven onder andere onderzoekers Irma…
-
Community-based obesity prevention programmes are considered an important strategy to curb the obesity epidemic. The JOGG (Youth At a Healthy Weight) approach is a large-scale community-based programme for childhood obesity…
-
een onderzoek naar de best passende financieringswijze
Over de hele linie zijn de volgende criteria voor de vormgeving van structurele financiering als het meest belangrijk genoemd door AEF: Weg van de vrijblijvendheid; de manier van financieren moet…
-
de basis voor iedere praktijk
Dit boek geeft professionals in en om de zorg een praktisch overzicht van de leefstijlgeneeskunde. Wat is het? Wat werkt en wat niet? En hoe kunnen zij het gebruiken met…