Kennisbank
De Kennisbank Sport & Bewegen bevat ruim 21.000 publicaties. Niet alleen over sport en bewegen, maar bijvoorbeeld ook over leefstijl en gezondheid. Deze Kennisbank biedt een overzicht van onderzoek, beleid en ervaringen uit de praktijk. Het gaat daarbij om sport als doel en sport als middel om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.
49 publicaties gevonden
-
vijf praktijkvoorbeelden
Steeds meer organisaties en initiatieven slaan de brug tussen sport en zorg. Hoe zet je een samenwerking op waarbij je deze domeinen verbindt? Waar moet je rekening mee houden? Wat…
-
hoe pak je dit aan als zorgverlener?
Patiënten hebben vaak behoefte aan goede begeleiding en laagdrempelig aanbod. Samenwerken met de sport- en beweegsector is daarbij belangrijk, ook vanuit de zorg. Benieuwd hoe je dit doet en waarmee je rekening…
-
inzetten op bewegen vanuit de huisartsenpraktijk
Dit e-book is bedoeld voor eerstelijnszorgverleners zoals praktijkondersteuners, -verpleegkundigen en (huis)artsen die het belang van bewegen bij ouderen meer onder de aandacht willen brengen. Het geeft achtergrondinformatie over het belang…
-
samenwerken aan betekenisvolle zorg
Het handboek is bedoeld voor professionals in de huisartspraktijk – en voor wie daarvoor in opleiding is. De uitgave is voor huisartsen die met Positieve Gezondheid betekenisvolle huisartsenzorg willen bieden.
-
(Kosten)-effectiviteit van selectieve preventie van cardiometabole ziekten in de eerste lijn.
De kortetermijneffecten van het in 2011 opgestart preventieprogramma Preventieconsult om via huisartsen hart- en vaatziekten en diabetes te voorkomen zijn positief, maar de kosteneffectiviteit op lange termijn blijft uit, zo…
-
evaluatie van een stapsgewijs preventieprogramma voor cardiometabole ziekten in de eerste lijn.
Het preventieprogramma Preventieconsult bleek effectief te zijn op de korte termijn: in het eerste jaar werden meer nieuwe patiënten opgespoord met hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes type 2 en na…
-
doorverwijzing naar beweegactiviteiten door eerstelijnszorgverleners
Met dit onderzoek is inzicht verkregen in het doorverwijzen van eerstelijnszorgverleners naar beweegactiviteiten en de redenen voor het (niet) doorverwijzen van patiënten/cliënten naar beweegactiviteiten. In interviews zijn huisartsen, praktijkondersteuners, jeugdartsen…
-
ervaringsverhalen en praktische reflectieoefeningen voor zorgverleners
Zorgverleners ervaren dat bewegen in de zorg voor mensen met type 2 diabetes een belangrijk, maar ‘heikel’ onderwerp is. Verhalen van patiënten illustreren dat zij op onbegrip stuiten en dat…
-
doorverwijzing naar activiteiten door eerstelijnszorgverleners
Het RIVM heeft onderzocht of en waarom huisartsen, praktijkondersteuners, jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen mensen adviseren of concreet doorverwijzen naar programma’s om meer te bewegen. Vanuit de jeugdgezondheidszorg wordt vaak aangeraden om…
-
Exercise has been called a miracle drug that can benefit every part of the body and substantially extend lifespan. Yet it receives little respect from doctors or society. In addition…