Kennisbank
De Kennisbank Sport & Bewegen bevat ruim 21.000 publicaties. Niet alleen over sport en bewegen, maar bijvoorbeeld ook over leefstijl en gezondheid. Deze Kennisbank biedt een overzicht van onderzoek, beleid en ervaringen uit de praktijk. Het gaat daarbij om sport als doel en sport als middel om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.
21.960 publicaties gevonden
-
inventarisatie van mogelijke verklaringen
Van de volwassenen met een hoge opleiding beoefent 68 procent wekelijks een sport. Van de mensen met een lage opleiding is dat maar 32 procent. Dat blijkt uit onderzoek van…
-
We hebben een breed arsenaal aan concepten en theorieën tot onze beschikking om het belang van bewegingsonderwijs en sport te benadrukken. De afgelopen jaren zijn relatief nieuwe begrippen ingeburgerd geraakt…
-
gedachten ter nagedachtenis aan Ruud ten Haaft
Dit verhaal is een combinatie van een in memoriam en een verhandeling over een collega die medeauteur was van een boek over bewegingsonderwijs voor een speciale doelgroep: de kleuters. Omdat…
-
Leerlingen mogen in het bewegingsonderwijs meer en meer autonoom keuzes maken die het oefenen en leren van beweegvaardigheden versterken. Het idee hierbij is dat autonomie een positieve invloed heeft op…
-
De eerstejaars ALO-studenten uit Amsterdam zijn dit jaar gestart met het thema ‘start van lesgeven’. In groepjes hebben ze de opdracht om aan het einde van het eerste blok een…
-
kant-en-klare lessen 'Ren. Spring. Gooi' in primair onderwijs
De Atletiekunie werkt aan de ontwikkeling van het Ren.Spring.Gooi programma en wordt daarbij ondersteunt door het Het Mulier Instituut (sportonderzoek voor beleid en samenleving). In het programma Ren.Spring.Gooi van de…
-
group WOD's: van warming-uptot hoofdsports
In de vorige twee artikelen hebben we besproken wat CrossFit is en hoe je op een praktische wijze snel kunt starten met CrossFit in je lessen. In dit laatste artikel…
-
Dit topic gaat over het ontwikkelen van beweegidentiteit. In Curriculum.nu wordt gesproken over het ontwikkelen van beweegidentiteit; leerlingen laten ontdekken wat ze leuk vinden, waar ze goed in zijn en…
-
Intervieuw met Erik Scherder
Je kent Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, vast van zijn optredens bij De Wereld Draait Door en zijn tv-colleges. We praten met hem over wat gezond verstand is, de invloed…
-
In dit verhaal wil ik jullie meenemen naar toekomstige lessen bewegingsonderwijs, waarin voortdurend een dynamische herschikking van handelingen, belevenissen en gebeurtenissen plaatsvindt. Waarbij onophoudelijk beweeghandelingsdomeinen geopend en gesloten worden, voor…