Wat zijn erkende interventies?
Veel organisaties en professionals willen bewegen stimuleren of sport inzetten om sociaal maatschappelijke doelen te realiseren. Maar hoe weet je welk programma werkt? Welke aanpak is in de praktijk succesvol gebleken? Erkende interventies zijn goed uitgewerkt, hebben zich in de praktijk bewezen en zijn in het erkenningstraject door professionals beoordeeld.
Wat werkt voor wie?
Interventie-eigenaren kunnen hun programma aanmelden voor het erkenningstraject. Professionals uit wetenschap, beleid en praktijk beoordelen de uitvoerbaarheid van het programma, de relatie tussen doelen, doelgroep en aanpak, en de onderbouwing met theorie of onderzoek. Op het hoogste erkenningsniveau spreken zij zich, mede op basis van aangeleverde onderzoeken, ook uit over de effectiviteit van de interventie. Door het erkenningstraject wordt duidelijk ‘wat werkt voor wie’.
Meer informatie over erkende interventies
In de database sport- en beweeginterventies vind je aanpakken die collega’s in het land al succesvol hebben ingezet. Ze lenen zich goed voor maatwerk in jouw dagelijkse praktijk, dus je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden.
Ben jij interventie-eigenaar en heb je een programma dat mensen succesvol aanzet tot regelmatig bewegen? Waardoor ze letterlijk en figuurlijk lekker in hun vel zitten? Dan kun je jouw interventie aanmelden voor het erkenningstraject. Hier lees je wat je daarvoor moet doen en hoe de beoordeling werkt.
Het erkennen van een interventie gebeurt op drie verschillende niveaus: Goed beschreven, Goed onderbouwd en Effectief. Het niveau Effectief bestaat uit drie subniveaus: Eerste aanwijzingen voor effectiviteit, Goede aanwijzingen voor effectiviteit en Sterke aanwijzingen voor effectiviteit.
Goed beschreven (GB)
Een interventie dient duidelijk beschreven te zijn: de doelen, de doelgroep, de aanpak, randvoorwaarden, overdraagbaarheid, ervaring met de uitvoering en beschikbare materialen. Daarnaast zijn uitvoeringsaspecten zoals beschikbaarheid van een handleiding, een procesevaluatie en inzicht in kosten en tijdsbesteding duidelijk beschreven. Een erkenning op dit niveau is drie jaar geldig.
Goed onderbouwd (GO)
Een interventie dient niet alleen goed beschreven maar ook onderbouwd te zijn met modellen, theorie en/of literatuur. Met een theoretische onderbouwing kun je aantonen welke uitkomsten van de interventie te voorspellen zijn en welke factoren van invloed kunnen zijn. Daarnaast is het met een theorie aannemelijk te maken waarom een interventie werkt bij de specifieke doelgroep of thematiek. Een erkenning op dit niveau is vijf jaar geldig.
Effectief
Voor een erkenning op het niveau Effectief is het noodzakelijk om met effectonderzoek aan te tonen dat een interventie niet alleen in theorie werkt, maar ook in de praktijk bewezen effectief is. Dit mogen RCT’s, quasi-experimenteel onderzoek of andere designs zijn, passend bij het doel en de doelgroep van de interventie. Een erkenning op dit niveau is vijf jaar geldig.
Lees meer over de erkenningscriteria bij de verschillende niveaus in de notitie Kies erkend, krijg erkenning: Criteria 2024 – 2027.
Een erkende interventie is beoordeeld en erkend volgens een landelijk afgesproken beoordelingssysteem. Binnen het erkenningstraject wordt samengewerkt tussen verschillende werkvelden, om zo de kwaliteit te verbeteren. De samenwerkingspartners zijn:
- Kenniscentrum Sport & Bewegen
- Movisie
- Nederlands Jeugdinstituut
- RIVM
- Trimbos-instituut
- Vilans
Deze zes landelijke kennisinstituten hanteren bij het erkennen van interventies dezelfde werkwijze en criteria. Deze zijn vastgelegd in de gezamenlijke notitie Kies erkend, krijg erkenning: Criteria 2024 – 2027.
GoldenSports
Bekijk de video van GoldenSports, een erkende sport- en beweeginterventie voor 65-plussers. De interventie-eigenaren zijn tijdens het erkenningstraject begeleid door onafhankelijke adviseurs. In de video vertellen ze wat de investering ze heeft opgeleverd
Partners
Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?
Robert Boezeman
Specialist
Als specialist interventies binnen Kenniscentrum Sport & Bewegen houd ik mij voornamelijk bezig met erkende sport- en beweeginterventies. Door het samenbrengen van de praktijk en de wetenschap draag ik graag mijn steentje bij aan het vergroten van de positieve maatschappelijke impact die sport en bewegen hebben.
Martina Hoogendoorn
Specialist
Mijn ervaring vanuit onderzoek en beleid wil ik inzetten, zodat iedereen de positieve effecten van sport en bewegen kan ervaren. Ik werk met plezier aan erkende sport- en beweeginterventies. Vooral door de raakvlakken met preventie en gedragsverandering, waar mijn professionaliteit ligt. Ook ondersteun ik bij monitoring en evaluatie-vraagstukken.