Spring naar content

Wil je jouw interventie aanmelden voor het erkenningstraject?

Stap voor stap laten we zien welke stappen je moet doorlopen om je interventie laten erkennen.

Het erkenningstraject vraagt tijd maar het levert je ook iets op

Het doorlopen van het erkenningstraject duurt circa zes tot acht maanden. Deze investering in tijd en energie levert je natuurlijk ook iets op. Zoals:

Zichtbaarheid

Je interventie wordt opgenomen in de database sport- en beweeginterventies en op de site van Loket Gezond Leven en is daardoor vindbaar voor geïnteresseerde gebruikers.

Promotie

De status ‘erkende interventie’ kun je gebruiken in je eigen communicatie. Ook kan je programma worden meegenomen in communicatie van Kenniscentrum Sport & Bewegen en in artikelen op Allesoversport.nl.

Kwaliteit

Gedurende het erkenningstraject krijg je feedback van ervaren adviseurs en versterk je de inhoud, opbouw en inrichting van jouw programma en de onderbouwing daarvan.

Uitstraling

Je hebt een stevige uitgangspositie bij samenwerking met externe partijen en eventuele subsidieverstrekkers.

Wil je jouw interventie aanmelden voor het erkenningstraject?

Doorloop dan onderstaande stappen.

Doe de quickscan om te zien of je interventie (nu al) in aanmerking kan komen voor het erkenningstraject. Kun je alle vragen met ‘ja’ beantwoorden dan is de kans groot dat jouw interventie in aanmerking komt voor het erkenningstraject.

Kenniscentrum Sport & Bewegen werkt onder andere samen met het RIVM. Samen delen we het Loket erkenningstraject leefstijlinterventies. Ook de sport- en beweeginterventies staan in deze database. Wil je jouw interventie aanmelden voor het erkenningstraject, dan vraag je eerst een account aan via het Loket erkenningstraject leefstijlinterventies. Kies na het inloggen bij ‘Formulieren’ voor ‘Sport & Bewegen – Erkenningstraject aanvragen’. Volg de aangegeven stappen. Heb je al een account, dan log je in met je bestaande account.

Let op: Alleen de eigenaar van een interventie kan de interventie indienen voor het erkenningstraject.

Na je aanmelding nodigt Kenniscentrum Sport & Bewegen je uit voor een intakegesprek. We bespreken de ontwikkelfase van je interventie en we bespreken in welke mate je interventie voldoet aan de voorwaarden voor aanmelding zoals genoemd in de quickscan. We bekijken ook voor welk erkenningsniveau je interventie opgaat:

  • Goed Beschreven,
  • Goed Onderbouwd of
  • Effectief.

Kijk hier voor meer informatie over de erkenningsniveaus.

Als je bent toegelaten tot het traject beschrijf je de interventie in een standaard format interventiebeschrijving, maak je een handleiding en stel je een procesevaluatie op. Tijdens dit proces krijg je twee keer feedback van adviseurs van Kenniscentrum Sport & Bewegen. Zodra alle documenten klaar zijn kun je op voor de beoordeling.

Interventies op het niveau Goed Beschreven worden beoordeeld door een praktijkpanel. De beoordeling kan gedurende het hele jaar. Na de beoordeling ontvang je zo snel mogelijk de uitslag. De erkenning Goed Beschreven is drie jaar geldig. Aansluitend kun je de interventie eenmalig voor drie jaar laten her-erkennen.

Interventies op het niveau Goed Onderbouwd of Effectief worden beoordeeld door de erkenningscommissie Sport en Bewegen. Deze commissie bestaat uit experts vanuit wetenschap, beleid en praktijk. De commissie beoordeelt drie of vier keer per jaar de erkenningsaanvragen. Na de beoordeling hoor je binnen twee werkdagen de uitslag. Het formele oordeel, met het verslag en de ondertekening door de voorzitter van de commissie, volgt ongeveer een maand later. De erkenning Goed Onderbouwd of Effectief is vijf jaar geldig. Aansluitend kun je de interventie weer voor vijf jaar laten her-erkennen.

Je kunt één van deze drie uitslagen krijgen:

  1. Je interventie wordt erkend!
  2. Je interventie krijgt een erkenning ‘onder voorbehoud’.
    Dit betekent dat de beoordelaars potentie zien in je interventie, maar dat er nog enkele essentiële punten missen of veranderd moeten worden. Hiervoor heb je enkele maanden de tijd.
  3. Je interventie wordt afgewezen.
    Dit betekent dat je interventie niet voldoet aan de erkenningscriteria. Je mag je interventie hierna, na aanpassing, nog één keer opnieuw indienen.

Na de erkenning van je interventie activeert Kenniscentrum Sport & Bewegen je interventie. Daarmee wordt je interventie automatisch zichtbaar in de database Loket Gezond Leven en in de interventiedatabase van Kenniscentrum Sport & Bewegen: Sportenbeweeginterventies.nl

 Dit traject heeft ons enorm geholpen om onze interventie scherp te krijgen en mooie ontwikkelpunten te ontdekken om de Nationale Wandeluitdaging toekomstbestendig te laten zijn.

Erkenningscommissie Sport en Bewegen

De erkenningscommissie Sport en Bewegen bestaat uit de volgende leden:

Voorzitter

Dr. Remo Mombarg, lector Bewegingsonderwijs en Jeugdsport, Hanzehogeschool en docent Gedragswetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen. Tevens GZ psycholoog.

Leden wetenschap

Dr. Ir. Annemien Haveman-Nies, coördinator Academische werkplaats AGORA / Universitair Hoofddocent.

Dr. Sanne de Vries, lector Gezonde leefstijl in een stimulerende omgeving, Haagse Hogeschool.

Leden praktijk en beleid

Frank van den Boomen, beleidsadviseur Gezondheid & Preventie bij Gemeente Eindhoven.

Tom Schrurs, manager sport- en beweegstimulering Sport Utrecht.

Marvin Visser, netwerkregisseur Groeiprogramma bij de Beweegalliantie.

Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?

Robert Boezeman

Specialist

Als specialist interventies binnen Kenniscentrum Sport & Bewegen houd ik mij voornamelijk bezig met erkende sport- en beweeginterventies. Door het samenbrengen van de praktijk en de wetenschap draag ik graag mijn steentje bij aan het vergroten van de positieve maatschappelijke impact die sport en bewegen hebben.

Martina Hoogendoorn

Specialist

Mijn ervaring vanuit onderzoek en beleid wil ik inzetten, zodat iedereen de positieve effecten van sport en bewegen kan ervaren. Ik werk met plezier aan erkende sport- en beweeginterventies. Vooral door de raakvlakken met preventie en gedragsverandering, waar mijn professionaliteit ligt. Ook ondersteun ik bij monitoring en evaluatie-vraagstukken.