Spring naar content
Naar alle interventies

De Zeeuwse Leefstijlroute

Doelgroep

De interventie ‘De Zeeuwse Leefstijlroute’ (ZLR) is gericht richt zich op mensen met hart- en vaatziekte, diabetes, (of een verhoogd risico hierop), obesitas, astma/copd die vanuit de nulde lijn en eerstelijnszorg het advies krijgen om aan hun leefstijl te werken op basis van bewegen.

Doel

Na afloop hebben de deelnemers van de interventie een actievere en gezondere leefstijl hebben, waarmee ze op basis van wandelen voldoen aan de Beweegrichtlijnen, om hiermee de gezondheid positief en duurzaam te bevorderen

Aanpak in het kort

De ZLR bestaat uit een informatiebijeenkomst, een testdag, wekelijkse wandelbijeenkomsten, twee workshops en een afsluitende testdag. De deelnemers gaan zelf en gezamenlijk aan de slag met hun persoonlijke opbouwplannen. Gedurende 20 weken maken de deelnemers kennis met het reguliere sport- en beweegaanbod in de wijk.

Er zijn basisdocumenten beschikbaar voor de implementatie en uitvoering zoals: draaiboek De ZLR, informatiebrief voor uitvoerders, presentatie voor de informatiebijeenkomst, flyer, informatiebrief en factsheet voor deelnemers. Daarnaast zijn er materialen beschikbaar voor de testdagen zoals handleiding voor het afnemen van de instaptest en werkbladen.

De interventie wordt zo lokaal mogelijk georganiseerd en zo dicht mogelijk bij de deelnemers. Soort organisaties die de interventie kunnen uitvoeren zijn sport- of welzijnsorganisaties, eerstelijnszorgorganisaties en (atletiek)verenigingen met bijvoorbeeld een wandelafdeling.

Een geschikte locatie voor de wekelijkse bijeenkomsten voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • dichtbij voor de doelgroep in een groene omgeving (liefst op loop of fietsafstand)

  • ruimte voor (gezellig) samenzijn, kopje koffie, uitleg van begeleider of informatiebijeenkomst

  • veilige buitenruimte dichtbij voor het uitvoeren van de wandeltest

  • bij voorkeur gelegen dichtbij een interessant wandelgebied, zoals park, of groene buitenomgeving.

Het kan de eigen locatie zijn van een sport- of welzijnsorganisatie, maar ook een buurt-/dorpshuis, wijkcentrum, verzorgingshuis of sportkantine. Van belang is vooral aan te sluiten bij de doelgroep, waardoor bv. buurthuis, fysiotherapiepraktijk met praktijkruimte of verzorgingshuis passender is indien met oudere of kwetsbare doelgroepen gewerkt wordt, daar waar een (sport)kantine geschikter is wanneer de doelgroep vitaler is.

Het is wel van belang dat de afstand én het wandelen en de sportieve omgeving als uitgangspunt wordt genomen in de keuze voor de locatie, boven bijvoorbeeld de inzet van de eigen locatie in een minder geschikte omgeving (qua afstand tot de deelnemers, of qua bebouwing / groen).

Een geschikte locatie voor de testdagen voldoet aan de volgende voorwaarden: spreekkamer met wachtkamer en een (buiten)ruimte waar de wandeltest uitgevoerd kan worden (mensen moeten 20 meter onafgebroken kunnen lopen). De locatie voor de workshop hangt erg af van de inhoud van de workshop en het aantal deelnemers.

Meer informatie

Interventie-eigenaar

  • Stichting Zeeland In Beweging

Contactpersoon

Erkenning

  • Niveau: Goed onderbouwd
  • Datum erkenning: 25 mei 2023
Dit is een erkende interventie