B.Slim beweeg meer.eet gezond (BSlim)
Doelgroep
Kinderen/jongeren van 0-18 jaar met een lage sociaal economische positie en/of een niet Westerse migratieachtergrond.
Doel
Het verminderen van het percentage kinderen met overgewicht in de B.Slim wijken (prioriteitswijken) in Amersfoort.
Aanpak in het kort
Kenmerkend voor het programma is de integrale aanpak met een breed samenhangend pakket van interventies, gericht op de pijlers: voorlichting en bewustwording, maatregelen gericht op de omgeving, signaleren en adviseren, ondersteuning en draagvlak. Deze pijlers zijn gebaseerd op de pijlers van de integrale aanpak van het Loket Gezond Leven van het RIVM. Daar is de pijler draagvlak aan toegevoegd.
Daarnaast wordt, om de doelgroep te bereiken, wijkgericht gewerkt. Meer dan bij een stedelijke aanpak kan zo worden aangesloten bij de wensen en behoeften van de doelgroep en wordtdeze beter betrokken bij de activiteiten.
Materialen
B.Slim maakt gebruik van materialen voor de uitvoering, werving en evaluatie. Dit zijn bijvoorbeeld: boekjes over water drinken, trakteren en gezond eten in de Ramadan. Handreiking voor leerkrachten over de implementatie van Wie jarig is viert feest en Water drinken op school. Maar ook jaarplannen, jaarverslagen en onderzoeksrapporten.
Organisatie en locatie
De gemeente is opdrachtgever voor de wijkgerichte en integrale aanpak B.Slim. De projectcoördinatie kan belegd worden bij een externe organisatie zoals de GGD, een sportorganisatie of bureau op het gebied van projectmanagent. Als wordt gekozen voor het uitbesteden van de projectcoördinatie heeft het wel de voorkeur nauw samen te blijven werken met de gemeente als duo in de coördinatie. Waarbij de betrokken ambtenaar kan sturen op bestuurlijk draagvlak, interne betrokkenheid binnen de gemeente en de integraliteit van het programma. De externe projectcoördinator kan zich dan vooral richten op de ontwikkeling van het programma in de wijk. Door nauw samen te werken kunnen deze twee elkaar versterken.
De interventies/activiteiten kunnen door de volgende organisaties worden uitgevoerd: onderwijs (kinderopvang, PO, SO, VO), SRO (buurtsportcoaches), diëtisten, Welzijnswerk, GGD, Jeugdgezondheidszorg, het ziekenhuis.
B.Slim interventies/activiteiten kunnen in de wijk uitgevoerd worden op locaties waar veel kinderen en ouders/verzorgers te vinden zijn. Dit zijn scholen (in de klas, ouderkamers), kinderopvanglocaties, buurthuizen, speelveldjes/plaatsen. Ook wordt soms een ruimte gehuurd in de wijk.
Geïndiceerde interventies vinden plaats bij de GGD JGZ locatie, bij de kinderarts of bij het gezin thuis.
Meer informatie
- beschrijving_bslim.pdf
Over o.a. randvoorwaarden voor een goede uitvoering, de kosten en resultaten van de procesevaluatie.