Online seminar esports: talentontwikkeling
Kenniscentrum Sport & Bewegen organiseert vrijdag 26 mei een online seminar over talentontwikkeling in esports.
Voor wie?
Dit seminar is bedoeld voor Nederlandse esportscoaches en -stafleden, onderzoekers en professionals uit de traditionele (top)sport.
Het exclusieve online seminar, dat vorig jaar een succesvolle eerste editie kende, biedt komende editie plaats aan 40 geïnteresseerden. Voor deze bijeenkomst geldt een ‘invite only’-principe. Ken je iemand in jouw organisatie die hier ook bij moet zijn of heb je een vraag/opmerking? Stuur dan een e-mail naar dion.bulkens@kenniscentrumsportenbewegen.nl.
Waarom dit seminar?
In 2022 werkte Kenniscentrum Sport & Bewegen samen met esportscoaches, -stafleden en onderzoekers aan de allereerste Kennisagenda esports, gericht op prestatieverbetering. Talentontwikkeling is een van de vijf prestatie-indicatoren uit deze agenda. In Nederland zijn er verschillende esports talentontwikkelprogramma’s in opkomst en hierin is de rol van coaches en stafleden essentieel. Daarom is ‘talentontwikkeling’ het centrale thema van dit jaar. Met het seminar wisselen we praktijkervaringen en wetenschappelijke kennis met elkaar uit om esports naar een hoger niveau te tillen.
Wanneer en hoe laat?
Het online seminar op vrijdag 26 mei duurt van 09.30 uur tot 12.20 uur.
Wat is het programma?
Na een korte introductie over en uitreiking van de ‘Kennisagenda esports: prestatieverbetering’ volgen er drie presentaties over talentontwikkeling binnen esports van zowel topcoaches- en stafleden als gerenommeerde wetenschappers. Tijdens dit deel is er ruimte om vragen te stellen. In het daaropvolgende deel gaan de coördinatoren van verschillende talentontwikkelprogramma’s met de deelnemers in gesprek over hun geleerde lessen. Het programma – en sprekers – vind je bovenaan de pagina onder ‘Programma’.
Dit seminar wordt mede ondersteund door en namens Donny Stumpel (eigenaar Next Level Esports en secretaris Branchevereniging Esports Nederland), Dr. Cees Vervoorn, Willem-Paul Wiertz en Dion Bulkens (Kenniscentrum Sport & Bewegen).
Vragen?
Neem dan contact op met Dion Bulkens.
Uitreiking en toelichting op de Kennisagenda Esports: prestatieverbetering | Dion Bulkens & Branchevereniging Esports Nederland & Watertoren
Wat zijn de bouwstenen van talentontwikkeling (in esports)? | Dr. Johan Pion
Hoe ontwikkelt Team Liquid esportstalent van wereldklasse? | Cheryl Meredith
Hoe helpen data bij het bevorderen van een duurzame carrière van esportstalent? | Dr. Guido Bruinsma
Drie casestudy's: Hoe ontwikkel je esportstalent in de praktijk?
- Esports Talentcenter Gelderland | Donny Stumpel In dit onderdeel besteden we aandacht aan de vooruitstrevende ontwikkelprogramma's voor esportstalenten, die momenteel in Nederland beschikbaar zijn. Dit is een unieke kans voor de deelnemers om vanuit de eerste hand te horen hoe deze programma's zijn opgezet en georganiseerd. De sprekers zullen ingaan op de belangrijkste uitdagingen bij het organiseren van talentontwikkelprogramma's voor esporters en wat er nodig is om deze naar een hoger niveau te tillen. Donny Stumpel, technisch coördinator van het Esports Talentcenter Gelderland, geeft je inzicht in het Papendal-programma FIFA, Valorant en e-Racing
- BrabantSport Esports Talentontwikkeling | Matthijs Mol & Antonio Engelen In dit onderdeel besteden we aandacht aan de vooruitstrevende ontwikkelprogramma's voor esportstalenten, die momenteel in Nederland beschikbaar zijn. Dit is een unieke kans voor de deelnemers om vanuit de eerste hand te horen hoe deze programma's zijn opgezet en georganiseerd.TeamNL Centrum Zuid faciliteert een talentontwikkelingsprogramma voor esporters in FIFA en Rocket League. De huidige pilotfase is speciaal voor de esporters van PSV, RKC Waalwijk, FC Eindhoven en NAC Breda. Antonio Engelen en Matthijs Mol van TeamNL Centrum Zuid lichten toe hoe het talentontwikkelprogramma er uit ziet, waar ze tegenaan lopen en wat ze in een vervolgfase willen aanpassen.
- H20 Talent Ontwikkel Programma | Dirk Tuip In dit onderdeel besteden we aandacht aan de vooruitstrevende ontwikkelprogramma's voor esportstalenten, die momenteel in Nederland beschikbaar zijn. Dit is een unieke kans voor de deelnemers om vanuit de eerste hand te horen hoe deze programma's zijn opgezet en georganiseerd. De sprekers gaan in op de belangrijkste uitdagingen bij het organiseren van talentontwikkelprogramma's voor esporters en wat er nodig is om deze naar een hoger niveau te tillen. Dirk Tuip, grondlegger van het H20 Esports Talent Ontwikkel Programma, geeft je inzicht in de manier waarop H20 talentontwikkeling faciliteert en stimuleert. Het TOP-programma van H20 focust op alle aspecten die van belang zijn voor persoonlijke ontwikkeling en groei als esporters, zonder dat het gaat om de techniek en tactiek van de game zelf. Dit programma is gemaakt in samenwerking met Talent Academy Group, leider in performance coaching in Nederland in de sport. Dirk zal het programma en de resultaten tot nu toe toelichten.
Dion Bulkens is werkzaam als specialist esports, gaming en gamification (EGG) bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Bulkens is op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van EGG. Door objectief naar de ontwikkelingen in het veld en in wetenschappelijk onderzoek te kijken voorziet hij beleidsmakers, onderzoekers en professionals uit het sport- en beweegwerkveld van adviezen. Zo schreef is hij co-auteur van onder andere het Ebook esports en de Kennisagenda esports: prestatieverbetering en organisator van het Kennisevent EGG. Zijn gesprekspartners zijn onder andere gemeente- provincie- en rijksambtenaren, ontwikkelaars en onderzoekers van hogescholen en universiteiten, maar ook professionals uit de esportsindustrie.
Donny Stumpel is een ambitieuze coach binnen de esportsindustrie. Donny is eigenaar van Next Level Esports, technisch coördinator van het Esports Talentcenter Gelderland en vice-voorzitter van de Branchevereniging Esports Nederland. In de loop der jaren heeft hij veel coaches ontmoet, die een positieve impact willen hebben op hun teams, maar het vaak ontbreekt aan opleiding en voorbeelden om als coach een verschil te maken. Hij heeft gemerkt dat er veel hulpmiddelen beschikbaar zijn om spelers beter te maken, maar dat er weinig aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van coaches in esports. Dit heeft negatieve gevolgen voor de spelers waarmee zij werken. Door andere coaches te leren hoe zij impactvoller kunnen zijn, wil hij de esportsindustrie professionaliseren en een positieve invloed hebben op het leven van veel mensen binnen deze sector. Donny gelooft dat elke coach in staat is om veel meer te bereiken als hij of zij de juiste voorbeelden, inzichten, adviezen en tools krijgt.
Dr. Guido Bruinsma werkt als assistant professor bij de Universiteit Twente. Voortbouwend op zijn passie voor technologie en menselijk gedrag richt Guido’s onderzoek zich op de ontwikkeling en implementatie van game-based interventies (serious games) en de ontwikkeling van gezondheid, prestaties en data-gedreven systemen voor esports. Guido is een van de oprichters van het esportslab aan de Universiteit Twente en stichting GameLab Oost in de gemeente Enschede.
Dr. Johan Pion wordt internationaal erkend als expert op het gebied van talentherkenning en -ontwikkeling in de sport. Johan heeft een PhD in gezondheidswetenschappen en heeft meer dan 60 artikelen geschreven in internationale tijdschriften. De impact van de in zijn onderzoek ontwikkelde instrumenten en toegepaste voorspellende methoden waren richtinggevend voor het beleid in Vlaanderen (SportKompas) en Nederland (Sportief Groot Worden), het National Youth Sport Institute (Singapore); het National Sport Institute in Maleisië (MyTID bij ISN) en de organisatie van sportprofessionals in Indonesië (Sekora). Hij is momenteel betrokken bij onderzoek naar esports bij het Esports Talentcenter Gelderland.
Met zijn kennis en expertise op het gebied van sporttalentherkenning en -ontwikkeling wil Johan de processen rondom het vinden en begeleiden van talent verbeteren. Door middel van wetenschappelijk onderzoek onderzoekt hij welke factoren van invloed zijn op talent en wat de beste omgeving is om talent te ontwikkelen. Johan is gepassioneerd over het ondersteunen van jonge sporters om hun potentieel te bereiken en hen te helpen bij het nastreven van hun dromen in de sport.
Matthijs Mol is econoom en bestuurskundige en werkt als zelfstandig strateeg op het grensvlak van sport, overheid en innovatie. Eerder heeft hij gewerkt als afdelingshoofd sport bij provincie Noord-Brabant, heeft hij een maatschappelijke foundation opgezet bij betaald voetbalclub FC Eindhoven – de FCE Foundation – en heeft hij met de oprichting van het BrabantSport Fonds bijgedragen aan de mogelijkheden om maatschappelijke impact te maken met sport. Als oprichter van een talentontwikkeltraject voor esporters bij TeamNL Centrum Zuid heeft hij al bewezen dat hij kansen ziet en mensen uitdaagt om de lat hoger te leggen in nieuwe velden zoals esports.
Cheryl Meredith is talentcoördinator bij Team Liquid, een wereldwijd toonaangevende, professionele gamingorganisatie. Met meer dan 60 atleten in 14 verschillende games heeft het in Utrecht opgerichte Team Liquid het meeste prijzengeld gewonnen in de geschiedenis van esports. Met de groei en professionalisering van de esportsindustrie wordt de relevantie van talentontwikkeling van esporters steeds belangrijker. Team Liquid gaat voorop in deze ontwikkeling met nieuwe plannen om te investeren in esportsatleten van wereldklasse, faciliteiten en infrastructuur. Cheryl heeft hierin een sterke rol in het vormgeven en implementeren van de bijbehorende strategie en visie op talentontwikkeling.
Dirk Tuip was ooit captain van de succesvolle handbalclub KRAS/Volendam. Na een ernstige schouderblessure maakte hij de overstap naar de marketingwereld en werkte twee jaar onder de legendarische Johan Cruijff bij het Johan Cruyff Institute. Daarna startte hij als ondernemer en richtte hij verschillende bedrijven op, waaronder FacilityApps.
De laatste jaren heeft Dirk zich gericht op het opbouwen van een ecosysteem voor esports, gaming en creatieve technologie. Hij stond aan de basis van H20 Esports Campus Amsterdam, een nationaal trainingscentrum voor getalenteerde gamers en tech-minded mensen, inclusief het Rabo Esports Stadium, trainingsruimtes, onderwijs, coworking- en kantoorruimtes met een oppervlakte van 10.000 m2. Hiermee wil Dirk bijdragen aan de ontwikkeling van de volgende generatie via gaming, esports en tech. Hij is één van de grondleggers van het H20 Esports Talent Ontwikkel Programma.
Antonio Engelen heeft een MSc in sportinnovatie en is strength & conditioning specialist bij TeamNL Centrum Zuid in de disciplines esports, motorcross en breakdance. Daarnaast werkt hij bij de HAN Sport & Bewegen als trainer, adviseur en begeleider.
Presentaties zijn niet meer te downloaden.
Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt kennis uit wetenschap, beleid en praktijk beschikbaar en toepasbaar voor professionals. Kennis over het belang en de effecten van sport en bewegen, over wat wel of niet werkt. Ook adviseren en ondersteunen we professionals bij complexe vraagstukken en het realiseren van hun eigen werkdoelen.