Kennisevent ‘Meer bewegen gedurende de schooldag in het PO’
Op dinsdag 9 april organiseert Kenniscentrum Sport & Bewegen in samenwerking met de KVLO het gratis Kennisevent ‘Meer bewegen gedurende de schooldag in het PO’.
Tijdens dit kennisevent verdiep je je in workshops rondom het stimuleren van bewegen gedurende de schooldag, het schoolplein en het thema vakleerkracht 2.0. Daarnaast presenteren de genomineerde scholen van de verkiezing Sportiefste School van Nederland zich en wordt de winnaar bekendgemaakt.
Wat komt er aan bod?
Denk aan goede voorbeelden uit de praktijk, de samenwerking tussen gemeente en onderwijs, het integreren van beweging tijdens de schooldag en het organiseren van een kwalitatief goede les bewegingsonderwijs.
Praktische informatie
Het kennisevent is voornamelijk bedoeld voor vakleerkrachten en leerkrachten in het primair onderwijs, buurtsportcoaches, beleidsmedewerkers, onderzoekers en partners beweegstimulering. Het kennisevent vindt op 9 april plaats van ongeveer 09.30 tot 16.30 uur bij de Calo (Windesheim) in Zwolle.
INSCHRIJVING IS GESLOTEN.
Genomineerde scholen aan het woord
Workshop ronde 1
- Workshop 1a: Bewegen gedurende de schooldag: Tijdens deze workshop ontdek je hoe jij meer bewegen kunt implementeren gedurende de schooldag. Eline Geschiere van Kenniscentrum Sport & Bewegen geeft je praktische tips, inspiratie en deelt kennis over dit onderwerp.Daarnaast is naschools beweegaanbod is ook een belangrijke pijler in het stimuleren van bewegen, voor álle kinderen. Daarom zal het Jeugdfonds Sport & Cultuur inzicht bieden in hoe jij als onderwijsprofessional ervoor kan zorgen dat ook kinderen in armoede kunnen deelnemen aan verschillende vormen van sport in hun vrije tijd.
- Workshop 1b: Samen bewegen regelen: Het nieuwe boek Samen Bewegen Regelen (SBR), beschrijft een methodische lijn voor het bewegingsonderwijs in het primair onderwijs. Door het samen regelen van de les bewegingsonderwijs vergroot je de zelfstandigheid van leerlingen, maximaliseer je de beweegtijd en kan de instructietijd geminimaliseerd worden.In deze workshop neemt Ger van Mossel (KVLO), je mee in de theorie achter de methodische lijn ‘samen bewegen regelen’ en gaat in op hoe jij dit als vakleerkracht bewegingsonderwijs kunt toevoegen aan je les. Nick Keijser (vakleerkracht bewegingsonderwijs,) inspireert je samen met Katrijn Opstoel (Vakexpert en onderzoekster, SLO & HAN) met een praktijkvoorbeeld vanuit de Waterhof in Delft. De Waterhof blinkt onder andere uit in het inzetten van junior coaches binnen de lessen bewegingsonderwijs en tijdens de pauze op het plein.
Workshop ronde 2
- Workshop 2a: Verbinding gemeente - onderwijs, met inspirerende voorbeelden vanuit gemeente Maastricht en Utrecht: Benieuwd naar de rol van de gemeente bij het stimuleren van meer bewegen gedurende de schooldag? In deze workshop vertellen Leonie Gotink en Amal Khayati (Gemeente Utrecht) hoe het Utrechts beweegprogramma bijdraagt aan meer beweging gedurende de schooldag op Utrechtse basisscholen.Jeremy van Wissen en Jeroen van Meijel (gemeente Maastricht) inspireren jou vervolgens met het programma ‘Gezond Kindcentrum in Beweging’ en de resultaten die zij tot nu toe behaald hebben met dit programma.
- Workshop 2b: Toolkit Schoolpleinen: In deze workshop bieden we je inzicht in de rol en het belang van het schoolplein in de beweegstimulering van kinderen in het primair onderwijs.Eline Geschiere (Kenniscentrum Sport & Bewegen) biedt je praktische handvatten zodat ook jouw school aan de slag kan met een beweegstimulerend schoolplein. Esmee Buimer (Sportservice Zwolle) inspireert je vervolgens met hoe zij in de gemeente Zwolle aan de slag is gegaan met het pauzebeweegpakket op basisscholen.
Workhop 1a: Bewegen gedurende de schooldag
– Presentatie Bewegen gedurende de schooldag Kenniscentrum Sport & Bewegen
– Presentatie Jeugdfonds Sport en Cultuur
– Belangrijke linkjes bij workshop 1a: Bewegen gedurende de schooldag + Jeugdfonds Sport en Cultuur
Workshop 1b: Samen bewegen regelen
– Presentatie Samen Bewegen Regelen
Workshop 2a: Verbinding gemeente – onderwijs, met inspirerende voorbeelden vanuit gemeente Maastricht en Utrecht
– Presentatie samenwerking Utrechts Beweegprogramma
– Presentatie Gemeente Maastricht
Workshop 2b: Toolkit Schoolpleinen
– Presentatie Toolkit Schoolpleinen Kenniscentrum Sport & Bewegen
– Presentatie Toolkit Schoolpleinen – Sport Service Zwolle