Kenniscafé ‘Kan ik Meedoen?’
De inschrijving voor het Kenniscafé is gesloten.
_________________________________________________________________________________
Iedere jongere die wil sporten of bewegen, kan dat doen in Nederland. Of ligt het niet zo simpel?
Kenniscentrum Sport & Bewegen organiseerde in samenwerking met Jeugdfonds Sport & Cultuur donderdagmiddag 25 maart 2021 het online Kenniscafé: ‘Kan ik meedoen?’.
Jongeren die arm opgroeien sporten wekelijks minder, zijn minder vaak lid van sportverenigingen en nemen minder vaak deel aan georganiseerde sportactiviteiten dan kinderen uit meer welvarende gezinnen. Nagenoeg alle gemeenten hebben een armoederegeling voor deze jongeren om deel te kunnen nemen aan sport- en beweegactiviteiten. Maar waarom doen veel jongeren dan geen aanvraag voor ondersteuning binnen de armoederegelingen? Hebben gemeenten in beeld wat jongeren die arm opgroeien tegenhoudt om mee te doen aan sport- of beweegactiviteiten? En zijn er oplossingen om deze jongeren te ondersteunen om actiever te worden? Tijdens het Kenniscafé gaan we onder meer in op deze vragen.
Onderzoek ‘Kan ik Meedoen? Sport en bewegen voor iedere jongere.’
Labyrinth Onderzoek & Advies heeft, in opdracht van Kenniscentrum Sport & Bewegen, een onderzoek uitgevoerd onder jongeren die arm opgroeien en die niet deelnemen aan sport- en beweegactiviteiten. De uitkomsten geven inzicht in de belemmeringen en behoeften van deze jongeren en waarom deze jongeren maar beperkt gebruik maken van (gemeentelijke) regelingen om aan sportieve activiteiten deel te nemen. De uitkomsten van het onderzoek ‘Kan ik Meedoen? Sport en bewegen voor iedere jongere’ worden tijdens het Kenniscafé gepresenteerd.
Wat kan je verwachten?
Dagvoorzitter Yasmina Aboutaleb opent het Kenniscafé. De vorm van de bijeenkomst is luchtig; inhoudelijke gesprekken worden afgewisseld met interviews met jongeren en muzikale begeleiding van singer-songwriter Jeremy Olivier. De middag wordt afgesloten met de reflectie van journalist/columnist Sheila Sitalsing.
Sprekers tijdens het Kenniscafé zijn onder andere:
- Monique Maks, directeur Jeugdfonds Sport & Cultuur
- Melvin Kolf en verschillende begeleiders en jongeren van Presikhaaf University
- Laura Butselaar, specialist Jeugd Kenniscentrum Sport & Bewegen
- Onderzoeker Labyrinth Onderzoek & Advies
Voor wie is het Kenniscafé interessant?
Als beleidsmedewerker sport, armoede of sociaal domein en als uitvoerder van sport- of armoedebeleid kun je bij dit Kenniscafé veel kennis en inspiratie opdoen. Uiteraard is iedereen met interesse voor dit thema van harte uitgenodigd om online deel te nemen aan het Kenniscafé.
Toegang tot het online Kenniscafé is gratis, dus schrijf je direct in!
Voor vragen kan je contact opnemen via:
evenementen@kenniscentrumsportenbewegen.nl
De inschrijving voor het Kenniscafé is gesloten.
Yasmina Aboutaleb is freelance journalist, columnist en dagvoorzitter. Ze studeerde Politicologie en Journalistiek & Media (Universiteit van Amsterdam en Sciences PO Paris).
Ze schrijft onder meer voor de Volkskrant (o.a. als theater- en televisierecensent). In 2016 kwam haar boek Dit maak je nooit meer mee uit, waarin ze scherpe observaties en losse gesprekken met buurtbewoners van Amsterdam deelt met de lezer.
Eerder was ze algemeen verslaggever voor NRC Handelsblad, columnist voor Het Parool, redacteur van Met Het Oog op Morgen (NOS, Radio 1) en invalpresentator voor het radioprogramma Dichtbij Nederland (NTR).
Naast haar schrijf- en radiowerk wordt ze regelmatig gevraagd voor lezingen, gespreksleiding en presentatie- en interviewopdrachten.
Laura Butselaar is als specialist kwetsbare jeugd bij Kenniscentrum Sport & Bewegen betrokken bij diverse projecten en programma’s om kwetsbare jeugd mee te laten doen door sport en bewegen. Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt kennis uit wetenschap, beleid en praktijk over sport en bewegen toepasbaar voor professionals. In de themaweek levert Laura een bijdrage aan de sessie ‘VMBO-er: “Aan sport doen? Waarom zou ik?”’.
Monique Maks is directeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Het Jeugdfonds maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld, toch mee kunnen doen met voetbal, streetdance, turnen, judo of een andere sportieve of creatieve activiteit. “Kwetsbare kinderen verdienen het dat professionals en vrijwilligers zich met hart en ziel én kwaliteit voor hen inzetten zodat ook deze kinderen zich fysiek, mentaal en sociaal optimaal kunnen ontwikkelen.”
Labyrinth is een full-service onderzoeks- en adviesbureau dat bestaat uit een team van specialisten met ruime ervaring op diverse onderzoeksterreinen. Labyrinth weet als geen ander iedereen te bereiken. Niet praten over hen, maar met hen, is daarbij hun visie. Alleen dan krijg je informatie die je verder zal helpen.
Presikhaaf University bestaat uit een groep van 55 jonge begeleiders die woonachtig zijn in Presikhaaf (Arnhem) en omgeving. Deze begeleiders zijn van diverse achtergronden, leeftijden, opleidingsniveau en geslacht. De begeleiders vormen een belangrijk onderdeel van Presikhaaf University. Ze begeleiden de kinderen in hun vragen over huiswerk of het deelnemen aan sportactiviteiten, maar begeleiden de kinderen ook in hun ontwikkeling. De begeleiders helpen de kinderen, geven ze vertrouwen en stellen hun ontwikkeling centraal. Ook op de betrokkenheid van ouders wordt ingezet en er wordt intensief samengewerkt met het onderwijs. Samen stellen zij de jeugd uit Presikhaaf centraal.
Jeremy Olivier is een singer-songwriter uit Kaapstad, die momenteel in Nederland woont. Hij heeft opgetreden met internationale artiesten zoals George Benson en Daniel Bedingfield en de Zuid-Afrikaanse formatie Ladysmith Black Mambazo. In 2016 was hij finalist bij The Voice in Zuid-Afrika. Hij brengt als solo-artiest ook eigen albums uit; het meest recente is Changing World.
Sheila Sitalsing (Paramaribo, 1968) groeide in Suriname en op Curaçao op en studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze werkte de afgelopen 25 jaar voor achtereenvolgens het Rotterdams Dagblad, Elsevier en de Volkskrant als onder meer financieel-economisch verslaggever, correspondent Europese Unie in Brussel, chef Economieredactie en politiek redacteur in Den Haag. Tussen 2009 en 2011 werkte ze in Suriname voor onder andere Starnieuws. Tegenwoordig is ze freelancejournalist voor onder meer het tv-programma Buitenhof, het radioprogramma Met het Oog op Morgen, en schrijft ze drie keer per week een column in de Volkskrant over politiek en economie. Voor die columns won ze in 2013 de Heldringprijs voor beste columnist van Nederland. Met Hans Wansink schreef ze De Kiezer heeft Altijd Gelijk (2010, Nieuw Amsterdam Uitgevers). In september 2016 verscheen van haar hand Mark, portret van een premier (Prometheus). Onlangs verscheen haar boek ‘Dagboek van een krankzinnig jaar’.
Fotocredit Els Zweerink
Roger is beleidsadviseur bestaanszekerheid voor de gemeente Utrecht. In Utrecht moet iedereen mee kunnen doen in de stad. Daarvoor zet de gemeente allereerst in op het bereiken van inwoners met een laag inkomen en het bevorderen van hun gebruik van voorzieningen. Zoals de U-pas, waarmee het hele gezin kan meedoen aan sportieve en culturele activiteiten. U-pashouders krijgen korting op bepaalde producten en zijn er bijdragen voor kinderen zoals schoolkosten, een laptop of fiets. Per 1 juli 2021 wil de gemeente een gezinstegoed mogelijk maken: daarmee worden de tegoeden van de kind U-passen samengevoegd tot één gezinstegoed.
Mohammed is als jongeren/ambulante werker bij Powerup073 in de gemeente ’s-Hertogenbosch dagelijks in contact met jongeren. Hij houdt zich voornamelijk bezig met talentontwikkeling, jongerenparticipatie en individuele begeleiding van jongeren. Een belangrijk uitgangspunt van Powerup073 is samenwerking in de wijken met sleutelfiguren, maatschappelijke initiatieven, wijkgericht en stedelijke partners. Naast zijn werk is Mohammed semiprofessionele zaalvoetballer die voor het Nederlandse zaalvoetbal team uitkwam .Hij speelt al ruim 12 jaar op eredivisie niveau met 49 interlands achter zijn naam.
Mitchel Samir Hammadi is al bijna 2 jaar werkzaam bij SPOT Jongerenwerk en Actief Winterswijk namens de gemeente Winterswijk. Naast buurtsportcoach jongeren Voortgezet Onderwijs is hij ook actief als jongerenwerker en beweegmakelaar. De combinatie van deze werkzaamheden zorgt ervoor dat hij op meerdere vlakken actief is en zich inzet voor verschillende doelgroepen. Desondanks blijft de doelgroep 12 tot en met 18 jaar zijn toonaangevende doelgroep. Hij vind het belangrijk om iets voor jongeren te betekenen, door hen in het proces te betrekken. Niet iets voor jongeren doen, maar met jongeren iets voor jongeren betekenen. Ten allen tijde probeert hij de jongeren in hun kracht te zetten en hen te helpen in hun ontwikkeling.
- Artikelenreeks over gemeentelijk armoedebeleid:
Artikel 1: Feiten en cijfers
Artikel 2: Gemeente Westland
Artikel 3: Gemeente Vaals
Artikel 4: Gemeenten Ede, Arnhem en Lelystad
Artikel 5: Gemeente Groningen - Tipkaarten Jeugd, Armoede, Sport en Bewegen
- Checklist Jeugd, Armoede, Sport en Bewegen
- Whitepaper Werkzame Elementen Jeugd, Armoede, Sport en Bewegen
- Artikel met 10 tips om kinderen uit arme gezinnen te behouden bij sport
- Verhalen van deelnemers en intermediairs van het Jeugdfonds Sport & Cultuur
- Artikel: Kinderen hebben echt baat bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur
- Start onderzoek ‘Kan ik meedoen?’ Sport en bewegen voor iedere jongere’
- Update onderzoek ‘Kan ik meedoen? Sport en bewegen voor iedere jongere’
Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt kennis uit wetenschap, beleid en praktijk beschikbaar en toepasbaar voor professionals. Kennis over het belang en de effecten van sport en bewegen, over wat wel of niet werkt. Ook adviseren en ondersteunen we professionals bij complexe vraagstukken en het realiseren van hun eigen werkdoelen.