Domein: Onderwijs
Jeugd in armoede: cijfers, beleid en praktijk
Jeugd in armoede: cijfers, beleid en praktijk
Meedoen aan sport en bewegen is belangrijk voor een kind om gezond op te groeien. De overzichtspagina ‘Jeugd in armoede: cijfers, beleid en praktijk’ biedt beleidsadviseurs en uitvoerende professionals inzichten en praktische tools om jeugd die opgroeit in armoede te ondersteunen in hun sport- en beweeggedrag.
Naar de toolkit Jeugd in armoede
Check de portretten van jeugd in armoede. Of kom direct in actie met de producten voor beleid en uitvoering.
Je bent niet ingelogd
Log in om dit product af te nemen. Heb je nog geen account? Bekijk dan alle voordelen of meld je direct aan.
Jeugd in armoede: impact op sportdeelname van 1 op de 11 kinderen
Armoede raakt ook de kleinste dingen die voor kinderen en jongeren vanzelfsprekend zouden moeten zijn, zoals sporten. 1 op de 11 kinderen (4-12 jaar) en 1 op de 17 jongeren (12-18 jaar) groeit op in armoede, met vaak onvoldoende geld voor kleding, vervoer en sociale activiteiten. Dit betekent dat ze wekelijks minder sporten en minder vaak lid zijn van sportverenigingen dan hun leeftijdsgenoten. Minder dan de helft van deze kinderen en 56% van de jongeren sport wekelijks. Een flink verschil met de 76% van de kinderen – en ruim 80% van jongeren – uit gezinnen met een hoger inkomen.
Sport als lichtpuntje
Sport kan een waardevolle uitlaatklep zijn voor jeugd in armoede: het biedt hen de kans om even te ontsnappen aan de zorgen thuis en zich fysiek en mentaal te ontwikkelen. Ergens bijhoren, gezien worden of nieuwe vrienden maken draagt bij aan een gezond zelfbeeld. Voor hen is sport en bewegen niet alleen een doel, maar een manier om actief te zijn, plezier te ervaren en even weg te zijn van de zorgen thuis.
Wat kun je vinden in de toolkit Jeugd in armoede?
Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?
Laura Butselaar
Specialist
Als specialist jeugd bij Kenniscentrum Sport & Bewegen houd ik me vooral bezig met de kennisontwikkeling en professionalisering van sport en bewegen in het sociaal domein en bij gemeenten. Ik richt mij specifiek op kwetsbare jeugd, bijvoorbeeld kinderen en jongeren die opgroeien in armoede. Hoe kunnen we hun deelname aan het sport- en beweegaanbod meer toegankelijk maken? Dat is vaak niet alleen een kwestie van geld, maar een complexe combinatie van factoren.
Ook interessant
Jeugdparticipatie: actief betrekken van jongeren bij sport en bewegen
Gebruik de Jeugdparticipatie tools om te bekijken hoe actief jij jeugd betrekt en wat je mogelijk (nog meer) kunt doen.
Wijktekening
Ben jij benieuwd welke organisaties en professionals er in de wijk zijn om mee samen te werken op het gebied van sport en bewegen? Met de Wijktekening krijg je een overzicht.
Versterken van je sportklimaat
Als beleidsadviseur aan de slag met een pedagogisch sportklimaat binnen je gemeente? Deze handreiking biedt praktische richtlijnen, inzichten en inspiratie om concrete stappen te zetten richting sportaanbieders en zo voor alle deelnemers een optimaal jeugdsportklimaat te creëren.
De positieve invloed van sport op ons welzijn
De positieve invloed van sport op ons welzijn
Onderzoek van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen (HAN) toont aan dat sport een directe positieve invloed heeft op het gevoel van welzijn, vooral voor mensen met neerslachtige en eenzame gevoelens. De diapresentatie op deze pagina geeft beleidsmedewerkers en sportprofessionals inzicht in de maatschappelijke waarde van welzijn en kan dienen als gespreksopener met collega’s, partners, financiers, en beleidsmakers.
Start het gesprek
Ben je op zoek naar een hulpmiddel om het gesprek te openen over hoe sport een onderbouwing kan zijn voor beleid, een interventie of een financieringsaanvraag? Gebruik dan de diapresentatie.
Wat laat dit welzijnsonderzoek zien?
De belangrijkste bevindingen uit dit onderzoek zijn:
Gebruik de uitkomsten om:
Preview van de diapresentatie
Hoe gebruik je de diapresentatie?
Als beleidsmaker gebruik je de diapresentatie om in gesprek te gaan met andere domeinen (sociaal, welzijn, gezondheid), mogelijke financiers en partners over hoe sport het welzijn van inwoners kan verbeteren. Als buurtsportcoach laat je ermee zien welke waarde sport heeft voor specifieke groepen.
Of je nu sport wilt inzetten als onderbouwing voor beleid, een interventie of een financieringsaanvraag: het begint met een gesprek met de juiste belanghebbenden.
Bekijk het webinar
In dit webinar legt de onderzoeker Jelle Schoemaker uit wat er is onderzocht en wat de uitkomsten betekenen. Samen met specialist Femke van der Pal van Kenniscentrum Sport & Bewegen duiden ze wat jij als professional of beleidsmedewerker in de sport of welzijnssector met deze uitkomsten kan. Tom Naberink van sociaal sportinitiatief ‘de Sociale Sportschool’ legt uit hoe hij deze inzichten gebruikt in zijn werk om de impact ervan te laten zien.
Hoe is dit onderzoek tot stand gekomen?
Het onderzoek is uitgevoerd door de HAN – Sport & Economic Research Centre -, in samenwerking met Manchester Metropolitan University en Sheffield Hallam University, in opdracht van het Kenniscentrum Sport & Bewegen. Wil je meer lezen over de methode van het onderzoek? Bekijk dan het onderzoeksrapport van de HAN.
Vraag de presentatie aan
Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?
Femke van der Pal
Specialist
Sport en bewegen kan veel voordelen hebben voor een persoon, maar ook voor de maatschappij. Maar wat levert sport en bewegen dan precies op? Ik volg studies die de maatschappelijke opbrengsten van sport en bewegen in euro’s kunnen uitdrukken of een effect kunnen aantonen. Deze onderzoeken duid ik via artikelen, producten, een webinar of in een gesprek met een gemeente. Daarnaast houd ik mij bezig met financiering en betaalbaarheid van de sport.
Wijktekening
Wijktekening
In elke wijk vind je professionals die jou kunnen helpen jouw doelgroep meer in beweging te brengen. De Wijktekening geeft een overzicht van organisaties waar deze professionals werken. Kom erachter wat de verschillende professionals voor jou kunnen betekenen en hoe je naar hen doorverwijst. Zo verbeter je de samenwerking in de wijk!
Bekijk ook:
Aan de slag
In de Wijktekening kom je erachter met welke organisaties en professionals je in de wijk kunt samenwerken op het gebied van sport en bewegen. Breng dit vervolgens zelf in kaart voor jouw wijk.
Je bent niet ingelogd
Log in om dit product af te nemen. Heb je nog geen account? Bekijk dan alle voordelen of meld je direct aan.
Wat kun je verwachten van de Wijktekening?
Er valt een wereld te winnen als het gaat om inzetten op sport en bewegen. En dat terwijl bewegen juist zo’n belangrijke rol speelt bij gezond ontwikkelen en vitaal ouder worden. Samenwerking tussen verschillende organisaties en professionals binnen een wijk of gemeente kan hier een grote bijdrage aan leveren.
De Wijktekening weergeeft professionals en organisaties in de wijk en legt uit welke rol zij kunnen spelen op het gebied van sport en bewegen. Naast dit overzicht geeft de Wijktekening je de mogelijkheid om zelf bestaande lokale samenwerkingen in kaart te brengen en dit uit te breiden. Met jouw lokale sport- en beweegnetwerk in kaart kun je meer mensen in beweging brengen.
Totstandkoming van de Wijktekening
De Wijktekening is bedoeld voor professionals die werken met jeugd of met senioren binnen welzijn, sport, sociaal domein, onderwijs en/of zorg. Vanuit verschillende hoeken is er vraag naar een overzicht van samenwerkingspartijen op het gebied van sport en bewegen in de wijk. Met hulp van twee klankbordgroepen is de Wijktekening ontwikkeld. In deze klankbordgroepen dachten zowel professionals mee die werken met jeugd, als professionals die werken met senioren.
Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?
Marnik Gommers
Specialist
Ik zet mij in voor de brede groep senioren en richt me daarbij met name op het belang van sport en bewegen voor deze doelgroep en de mogelijkheden om dit te doen. Het grote doel daarbij is professionals helpen zoveel mogelijk senioren vitaal oud(er) te laten worden. Mijn ervaring uit de praktijk helpt (wetenschappelijke) kennis vertalen naar praktische handvatten voor deze professionals.
Misschien ook interessant
Handreiking Senioren in beweging: van beleid naar praktijk
Ontdek in deze handreiking waarom voldoende bewegen belangrijk is voor senioren. Daarbij krijg je inspiratie en praktische handvatten waarmee je senioren zowel vanuit beleid als praktijk helpt meer te bewegen.
Bewust Bewegen met chronische aandoeningen
Help patiënten met chronische aandoeningen aan de hand van de juiste kennis en gesprekstechnieken verantwoord meer te bewegen.
Toolbox beweegstimulering jonge kinderen
Benieuwd hoe je als buurtsportcoach inzet op meer bewegen bij 0-6 jarigen? Ontdek het in de toolbox.
Bewegend Leren platform
Bewegend Leren platform
Kinderen brengen een groot deel van hun tijd op school door. Als professional in het primair onderwijs speel je daarom een belangrijke rol in het stimuleren van kinderen om te bewegen. Het Bewegend Leren platform helpt je daarbij. Met informatie, inspiratie en educatie op het gebied van bewegend leren en beweegtussendoortjes.
Bekijk ook:
Klik en ga naar het Bewegend Leren platform
Je kunt gelijk aan de slag met het platform. Je vindt hier informatie, inspiratie en educatie op het gebied van bewegend leren. Zo breng jij meer beweging in de schooldag.
Je bent niet ingelogd
Log in om dit product af te nemen. Heb je nog geen account? Bekijk dan alle voordelen of meld je direct aan.
Wat kun je op het Bewegend Leren platform vinden?
Werk jij in het primair onderwijs en ben je benieuwd hoe je zorgt voor meer beweging in de schooldag? Dan is het Bewegend Leren platform er voor jou.
Het platform biedt je inzicht in het belang van bewegen op school en de voordelen van bewegen. Daarnaast vind je op het platform concreet aanbod van bewegend leren en beweegtussendoortjes. Zo kun jij kinderen meer laten bewegen tijdens de schooldag!
Waarom is bewegen op school belangrijk?
Slechts 57,8% van de kinderen voldoet aan de beweegrichtlijnen. Volgens de beweegrichtlijnen is 60 minuten per dag matig tot intensief bewegen essentieel voor een goede cognitieve, sociale en motorische ontwikkeling.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen van 4-12 jaar zeven uur per dag zitten, waarvan een groot deel op school. Inzetten op meer bewegen op school is dus noodzakelijk. Bewegend leren draagt hieraan bij en zorgt voor een afwisseling tussen zitten en bewegen gedurende de schooldag.
Hoe is het platform tot stand gekomen?
Het Bewegend Leren platform is ontwikkeld door Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport & Bewegen in opdracht van het ministerie van VWS.
Meer informatie of ondersteuning?
Shanna Kulik
Specialist
Ik vind het mooi om de natuurlijke behoefte van kinderen om te bewegen te stimuleren. Hoe ervoor te zorgen dat deze kinderen blijven bewegen als ze ouder worden is een uitdaging waar ik me graag voor inzet. Door kinderen en jongeren plezier te laten beleven aan bewegen zorgen we ervoor dat ze hier gedurende hun hele leven profijt van hebben. Door wetenschappelijke inzichten te combineren met ervaring uit de praktijk probeer ik hier vanuit verschillende hoeken aan bij te dragen.
Misschien ook interessant:
Handreiking stimuleren van meer en beter bewegen voor school en omgeving
Professionals in het primair onderwijs worden met instrumenten, methodieken en inspirerende voorbeelden op weg geholpen naar het stimuleren van meer, beter en veelzijdig bewegen.
Tipsheet sport en bewegen basisonderwijs
Met deze tipsheet brengen we de redenen in kaart om in te zetten op meer beweging in en rondom school.
Infographic Esports: het Nederlandse Ecosysteem
Infographic esports: het Nederlandse ecosysteem
Esports, het (semi-)professioneel competitief spelen van videogames, is een wereldwijde sector, met ook in Nederland een eigen ecosysteem. Hoe ziet dit speelveld eruit? Welke primaire en secundaire stakeholders zijn er? En hoe is deze markt georganiseerd? Met deze interactieve infographic kan jij als (e)sport(s)professional zelfstandig de grootte en kansen van de sector inschatten.
Bekijk ook:
Ontdek het Nederlandse esports ecosysteem
Met de interactieve infographic kan jij als (e)sport(s)professional kennis opdoen om zelfstandig de grootte en kansen van de sector in te schatten. Open het ecosysteem, start bij ‘Introductie’ en de rest wijst zich vanzelf!
Je bent niet ingelogd
Log in om dit product af te nemen. Heb je nog geen account? Bekijk dan alle voordelen of meld je direct aan.
Waar dient het esports ecosysteem voor?
In tegenstelling tot de traditionele sport, is er nog maar beperkte kennis beschikbaar over de omvang en organisatie van esports in Nederland. Dat terwijl het naast een wereldwijde sector ook een nationale sector is en er achter de schermen wel degelijk een competitieve structuur aan ten grondslag ligt. Zo heeft namelijk elke esport zijn eigen game-uitgever, toernooi- en competitie-organisatoren, teams, spelers en publiek. Met de infographic over het esports ecosysteem maken we deze structuur en de betrokken stakeholders inzichtelijk.
Voor wie is deze infographic bedoeld?
Deze interactieve infographic is bedoeld voor professionals die meer inzicht willen krijgen in de organisatie van esports in Nederland. We stellen deze informatie beschikbaar zodat jij, als professional, voldoende kennis hebt om zelfstandig de grootte en kansen van de sector in te schatten. Je kunt het ecosysteem gebruiken als uitgangspunt om zowel grip te krijgen op, als richting te geven aan overheidsbeleid, onderzoek en onderwijs over esports.
Hoe gebruik je de infographic?
Het Esports Ecosysteem is een interactieve infographic, onderverdeeld in primaire en secundaire stakeholders. Door op een van de buttons te klikken verschijnt er een pop-up, waarin je meer informatie over dat specifieke onderdeel kunt lezen. Enkele pop-ups linken bovendien door naar achtergrondinformatie over welke organisaties er in Nederland actief zijn. We houden dit ecosysteem up-to-date zodat jij verzekerd bent van de meest recente status op dit gebied.
Hoe is de infographic gerealiseerd?
We hebben dit ecosysteem ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Branchevereniging Esports Nederland en ontwerpbureaus Beeldprikkels en Techonomy. De infographic is gezien de interactieve elementen primair ontwikkeld voor de desktop. Mogelijk wordt deze in de toekomst doorontwikkeld voor mobiel gebruik.
Dit product is ontwikkeld in samenwerking met
Wil jij jouw organisatie toevoegen aan het esports ecosysteem? Meld je dan aan via Branchevereniging Esports Nederland.
Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?
Dion Bulkens
Specialist
Als specialist Esports, Gaming en Gamification (EGG) is Dion op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van EGG. Door objectief naar de ontwikkelingen in het veld en in wetenschappelijk onderzoek te kijken is het mogelijk beleidsmakers, onderzoekers en professionals uit het sport- en beweegwerkveld te voorzien van adviezen. Gesprekspartners zijn onder andere gemeente- provincie- en rijksambtenaren, ontwikkelaars en onderzoekers van hogescholen en universiteiten, maar ook professionals uit zowel de EGG- als de traditionele sportwereld. Dion staat altijd klaar om kennis te maken en van gedachte te wisselen over EGG, dus schroom niet om hem te benaderden.
Misschien ook interessant:
Kenniscentrum Sport en Bewegen lanceert ‘Kennisagenda esports: prestatieverbetering’
Met de ‘Kennisagenda esports: prestatieverbetering’ heeft Kenniscentrum Sport & Bewegen de eerste kennisagenda op het vlak van esports gepubliceerd. Op…
Kenniscord Esports, Gaming en Gamification
Kenniscord Esports, Gaming en Gamification Het Kenniscord Esports, Gaming en Gamification (EGG) is een online Discord-community voor professionals met als…
Whitepaper Motorische achterstand
Whitepaper Motorische achterstand
Met de whitepaper Sport en bewegen voor kinderen met een motorische achterstand krijg je inzicht in het beweeggedrag van kinderen met een motorische achterstand en hoe jij als professional kinderen met een motorische achterstand kunt stimuleren en ondersteunen.
Maak het verschil voor kinderen met een motorische achterstand
Sporten en bewegen is niet voor alle kinderen even makkelijk. Informatie rondom beweeggedrag, signaleren, begeleiden en stimuleren van kinderen met een motorische achterstand vind je in deze whitepaper.
Je bent niet ingelogd
Log in om dit product af te nemen. Heb je nog geen account? Bekijk dan alle voordelen of meld je direct aan.
Voor wie is de whitepaper Motorische achterstand?
De whitepaper Sport en bewegen voor kinderen met een motorische achterstand is voornamelijk gericht op professionals die rechtstreeks contact hebben met kinderen en ouders. Dit zijn onder andere vakleerkrachten bewegingsonderwijs, buurtsportcoaches, sporttrainers, kinderfysiotherapeuten, kinderoefentherapeuten, kinderergotherapeuten, jeugdartsen en groepsleerkrachten.
Waarover gaat de whitepaper?
Deze whitepaper biedt kennis en handvatten over hoe je als professional de kwaliteit van bewegen, het plezier en het zelfvertrouwen van kinderen met een motorische achterstand kan vergroten. In de whitepaper vind je achtergrondinformatie, oorzaken, en handvatten voor signaleren, begeleiden en stimuleren van kinderen met een motorische achterstand. We besteden specifiek aandacht aan de meest voorkomende oorzaak van een motorische achterstand, namelijk developmental coordination disorder (DCD). Veel van de (praktische) informatie in deze whitepaper heeft betrekking op alle kinderen met een motorische achterstand, onafhankelijk van de oorzaak van de achterstand.
Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?
Hilde Krajenbrink
Specialist
Mijn doel is dat alle kinderen met plezier en zelfvertrouwen sporten en bewegen, tijdens de gymles, bij de sportvereniging en tijdens het buitenspelen. Hierbij richt ik mij op kinderen in het algemeen en specifiek op kinderen met een motorische achterstand. Ik deel kennis uit wetenschappelijk onderzoek en goede voorbeelden uit de praktijk om ervoor te zorgen dat alle kinderen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.
Johan Koedijker
Specialist
Ik vertaal wetenschappelijk onderzoek op het gebied van een gezonde motorische ontwikkeling naar praktisch toepasbare informatie, zodat iedereen een leven lang kan profiteren van de vele voordelen van sport en bewegen. Thema’s waar ik mij mee bezighoud zijn; meer en beter bewegen op school, gevarieerder en met plezier sporten op de vereniging en meer bewegen in de buurt.
Misschien ook interessant:
Handreiking stimuleren van meer en beter bewegen voor school en omgeving
Professionals in het primair onderwijs worden met instrumenten, methodieken en inspirerende voorbeelden op weg geholpen naar het stimuleren van meer, beter en veelzijdig bewegen.
Inspiratiegids brede motorische ontwikkeling
Met de Inspiratiegids brede motorische ontwikkeling willen we professionals een helpende hand bieden door te voorzien in kennis, praktijkvoorbeelden en stappenplannen.
Infographic brede motorische ontwikkeling
Dat de motorische vaardigheden van kinderen achteruitgaan is geen geheim meer. Maar wat is precies het belang van een brede motorische ontwikkeling (BMO)?
Toolkit Schoolpleinen
Toolkit Schoolpleinen
Met de Toolkit Schoolpleinen breng je de huidige situatie van het beweeggedrag van kinderen op het schoolplein in kaart en krijg je tien concrete tips om dit te stimuleren. Aan de hand van deze tips zet jij de eerste stappen naar een beweegstimulerend schoolplein! Want voldoende bewegen zorgt voor een betere concentratie en meer rust in de klas.
Aan de slag met beweegstimulering op jouw schoolplein
Breng met behulp van het kijkkader de beginsituatie van jouw school in kaart. Gebruik daarna de tips van het tipsheet om een rijke speel- en beweegomgeving voor kinderen te creëren.
Je bent niet ingelogd
Log in om dit product af te nemen. Heb je nog geen account? Bekijk dan alle voordelen of meld je direct aan.
Voor wie is de Toolkit Schoolpleinen?
De Toolkit Schoolpleinen is bedoeld voor professionals in het primair onderwijs. Met de toolkit krijg je inzicht in hoeverre het schoolplein op jouw school kinderen uitdaagt om te bewegen en ontvang je concrete tips om kinderen voldoende, veelzijdig en intensief te laten bewegen. Want voldoende, veelzijdig en intensief bewegen heeft een positief effect op de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen.
Waarom is beweegstimulering essentieel?
Kinderen die voldoende en veelzijdig bewegen zijn vaak fitter, sterker en hebben betere motorische vaardigheden. Essentieel voor het ontwikkelen en behouden van een actieve levensstijl. Daarnaast draagt meer bewegen bij aan een positieve cognitieve en sociale ontwikkeling. Dit zorgt onder andere voor het kunnen omgaan met gevoelens, teleurstellingen en successen. Ook zorgt bewegen voor een goede ontwikkeling van de hersenen en heeft bewegen een positieve invloed op het leervermogen van kinderen.
Zo gebruik je de Toolkit Schoolpleinen
Gebruik het Kijkkader uit de toolkit om inzicht te krijgen in de huidige situatie van het schoolplein op jouw school. Verdiep je in hoe actief kinderen zijn, welke elementen er aanwezig zijn en wissel resultaten uit met collega’s. Vervolgens kun je de tips van het Tipsheet gebruiken om een rijke speel- en beweegomgeving voor kinderen te creëren.
Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?
Hilde Krajenbrink
Specialist
Mijn doel is dat alle kinderen met plezier en zelfvertrouwen sporten en bewegen, tijdens de gymles, bij de sportvereniging en tijdens het buitenspelen. Hierbij richt ik mij op kinderen in het algemeen en specifiek op kinderen met een motorische achterstand. Ik deel kennis uit wetenschappelijk onderzoek en goede voorbeelden uit de praktijk om ervoor te zorgen dat alle kinderen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.
Misschien ook interessant:
Bewegend leren platform aanvragen
Vraag hier je toegang aan tot het bewegend leren platform en ga direct aan de slag met alle informatie, inspiratie en educatie
Handreiking stimuleren van meer en beter bewegen voor school en omgeving
Professionals in het primair onderwijs worden met instrumenten, methodieken en inspirerende voorbeelden op weg geholpen naar het stimuleren van meer, beter en veelzijdig bewegen.
Tipsheet sport en bewegen basisonderwijs
Met deze tipsheet brengen we de redenen in kaart om in te zetten op meer beweging in en rondom school.
Infographic overstap vmbo-mbo
Infographic overstap vmbo-mbo
Voor jongeren verandert er veel tijdens de overstap van vmbo naar mbo. Deze verandering vraagt om een nieuwe mate van zelfstandigheid. De ene jongere gaat hierbij meer sporten en bewegen, terwijl de andere juist stopt met sporten. Hoe komt dat? Welke factoren spelen hier een rol in? Dat ontdek je in de infographic ‘Van vmbo naar mbo: de invloed op sport- en beweeggedrag’.
Bekijk ook
Infographic Van vmbo naar mbo: de invloed op sport- en beweeggedrag
Hoe ervaren jongeren de overstap van het vmbo naar het mbo? En wat betekent dit voor hun sport- en beweeggedrag? In deze infographic ontdek je 5 factoren die van invloed zijn. Daarnaast krijg je inzicht in beweeggedrag, beleving en motivatie van de jongeren.
Je bent niet ingelogd
Log in om dit product af te nemen. Heb je nog geen account? Bekijk dan alle voordelen of meld je direct aan.
De overstap van vmbo naar mbo is bepalend
De overstap van vmbo naar mbo brengt grote veranderingen in de wereld van jongeren. Deze verandering heeft ook invloed op het sport- en beweeggedrag. Dat zien we terug in de dalende cijfers rondom de beweegrichtlijnen. Wat maakt deze overstap zo bepalend? Hoe ervaren jongeren de overstap van het vmbo naar het mbo? En welke factoren hebben invloed op het sport- en beweeggedrag van jongeren tijdens deze transitie?
Inzicht in beweeggedrag, beleving en motivatie
In opdracht van Kenniscentrum Sport & Bewegen voerde Youngworks kwalitatief onderzoek uit onder mbo-studenten uit jaar 1 en jaar 2. Zij keken terug naar hun overstap van het vmbo naar het mbo. De resultaten van dit onderzoek vind je in deze infographic. Je ontdekt 5 factoren die invloed hebben op het sport- en beweeggedrag en krijgt inzicht in beweeggedrag, beleving en motivatie aan de hand van 4 typen jongeren.
Meer weten?
Wil je weten wat er nog meer uit de gesprekken met de jongeren uit het mbo is gekomen? Lees dan het hele rapport. Dit rapport gaat onder andere verder in op de rol van de omgeving en mentale gezondheid in het veranderende beweeggedrag van de jongeren.
Meer informatie of ondersteuning?
Shanna Kulik
Specialist
Ik vind het mooi om de natuurlijke behoefte van kinderen om te bewegen te stimuleren. Hoe ervoor te zorgen dat deze kinderen blijven bewegen als ze ouder worden is een uitdaging waar ik me graag voor inzet. Door kinderen en jongeren plezier te laten beleven aan bewegen zorgen we ervoor dat ze hier gedurende hun hele leven profijt van hebben. Door wetenschappelijke inzichten te combineren met ervaring uit de praktijk probeer ik hier vanuit verschillende hoeken aan bij te dragen.
Misschien ook interessant:
Handreiking stimuleren van meer en beter bewegen voor school en omgeving
Professionals in het primair onderwijs worden met instrumenten, methodieken en inspirerende voorbeelden op weg geholpen naar het stimuleren van meer, beter en veelzijdig bewegen.
E-book 'Naar meer sportparticipatie van de jongeren in het vmbo'
Wil jij op zoek naar oplossingen om meer jongeren in het vmbo blijvend te laten sporten? Met dit e-book willen we voorzien in kennis en inspiratie om jou verder te helpen.
E-book Buitenspelen
E-book Buitenspelen
Buitenspelen is cruciaal voor de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Toch spelen niet alle kinderen evenveel buiten. Nieuwsgierig hoe je verandering in gang kunt zetten? Het e-book Buitenspelen helpt je verder.
Bekijk ook:
E-book Buitenspelen: Buut vrij
Dit e-book geeft je inzicht in het belang van buitenspelen. Met meer kennis over buitenspelen kun jij aan de slag om meer kinderen met plezier buiten te laten spelen.
Je bent niet ingelogd
Log in om dit product af te nemen. Heb je nog geen account? Bekijk dan alle voordelen of meld je direct aan.
Spelen de kinderen in jouw gemeente genoeg buiten?
Worden de speelplekken nog volop gebruikt? En kunnen eigenlijk wel álle kinderen uit álle wijken meedoen met buitenspelen? Of je nu werkt voor een gemeente, het onderwijs of voor een kinderopvangorganisatie: er zijn allerlei knoppen waar je aan kunt draaien, om meer kinderen met plezier buiten te laten spelen.
Wat kun je van het e-book verwachten?
In dit e-book geven we je volop kennis, praktische tips en praktijkvoorbeelden om buitenspelen te stimuleren. Je krijgt feiten en cijfers, je leert alles over de hardware (fysieke speelplekken, outdoor fitness, groen), de software (interventies, beweegprogramma’s, activiteiten) en de orgware (professionals, ouders, maatschappelijke partners, onderwijs, kinderopvang, gemeente) van buitenspelen. En ook inclusief buitenspelen komt aan bod. Waar je ook werkt: elke professional die in contact is met jonge kinderen en ouders, kan er vanuit zijn of haar functie aan bijdragen om buitenspelen hoog op de agenda te krijgen. En samen maak je een nog groter verschil!
Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?
Hilde Krajenbrink
Specialist
Mijn doel is dat alle kinderen met plezier en zelfvertrouwen sporten en bewegen, tijdens de gymles, bij de sportvereniging en tijdens het buitenspelen. Hierbij richt ik mij op kinderen in het algemeen en specifiek op kinderen met een motorische achterstand. Ik deel kennis uit wetenschappelijk onderzoek en goede voorbeelden uit de praktijk om ervoor te zorgen dat alle kinderen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.
Jeroen Hoyng
Specialist
Vrijetijdwetenschapper die wetenschap, beleid en praktijk wil verbinden op thema’s als: sport, spelen en bewegen in openbare ruimte, sportinfrastructuur, sportbeleid, sportdeelname en beweeggames. Werkervaring bij universiteit, sportbond, provinciale sportorganisatie, onderzoeksbureau, gemeente en sinds 2004 bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Nu werkzaam als specialist sportinfrastructuur met als doel kennis te verzamelen en delen om een beweegvriendelijke leefomgeving te creëren die mensen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, spelen en te sporten.
Misschien ook interessant:
E-book 'Bouwstenen van de beweegvriendelijke omgeving'
Hoe kunnen we onze leefomgeving zo inrichten dat inwoners verleid worden om meer te bewegen? Ons e-book biedt hulp.
Whitepaper Van jongs af aan vaardig in bewegen
Deze whitepaper geeft inzicht in vaardig leren bewegen. Het stimuleert professionals vanuit meerdere kanten over dit vraagstuk na te denken en te handelen.
Handreiking stimuleren van meer en beter bewegen voor school en omgeving
Handreiking stimuleren van meer en beter bewegen voor school en omgeving
Op school komen kinderen samen en hier zijn zij een groot deel van de dag. Het is daarom dé plek om op een structurele manier voor voldoende en goed bewegen te zorgen. Dit vraagt om samenwerking tussen lokale partners en de school, zowel in de school als rondom de school. Om de lokale samenwerking op dit thema te stimuleren, is deze handreiking ontwikkeld, bedoeld voor elke professional die op lokaal niveau met meer, veelzijdig en beter bewegen aan de slag wil.
Bekijk ook:
Blijf op de hoogte
Zittend onderwijs is nog te vaak de norm. Dit terwijl er talloze kansen liggen om, naast de gymles, meer bewegen op school te integreren. Maar hoe pak je dit aan? In deze Handreiking vind je inspiratie, gereedschappen en praktische voorbeelden over hoe je dit binnen Primair Onderwijs kunt stimuleren.
Je bent niet ingelogd
Log in om dit product af te nemen. Heb je nog geen account? Bekijk dan alle voordelen of meld je direct aan.
Samenwerken als kernwoord
Er zijn vele manieren vanuit de dynamische schooldag om leerlingen meer en beter te laten bewegen in en om de school. Je kunt als school kiezen voor een specifieke brede aanpak zoals de Gezonde School of het 2+1+2-model, of met behulp van lokale sportbureaus, buurtsportcoach of JOGG regisseur met een aanpak op maat. Ongeacht de methode vraagt het om een lokaal sportbeleid waarin samenwerkingen zijn opgenomen in en rondom de school. De belangrijke boodschap hierbij is: je hebt elkaar ook echt nodig om uiteindelijk alle kinderen te kunnen bereiken.
Voor wie is deze Handreiking?
Professionals in het primair onderwijs worden met kennis, inspiratie en gereedschap op weg geholpen naar het stimuleren van meer en beter bewegen. Deze handreiking geeft elke professional die op lokaal niveau met dit thema aan de slag wil belangrijke bouwstenen, praktische voorbeelden en concrete acties om het voor elkaar te krijgen.
Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?
Johan Koedijker
Specialist
Ik vertaal wetenschappelijk onderzoek op het gebied van een gezonde motorische ontwikkeling naar praktisch toepasbare informatie, zodat iedereen een leven lang kan profiteren van de vele voordelen van sport en bewegen. Thema’s waar ik mij mee bezighoud zijn; meer en beter bewegen op school, gevarieerder en met plezier sporten op de vereniging en meer bewegen in de buurt.
Misschien ook interessant:
Tipsheet sport en bewegen basisonderwijs
Met deze tipsheet brengen we de redenen in kaart om in te zetten op meer beweging in en rondom school.
E-book 'Naar meer sportparticipatie van de jongeren in het vmbo'
Wil jij op zoek naar oplossingen om meer jongeren in het vmbo blijvend te laten sporten? Met dit e-book willen we voorzien in kennis en inspiratie om jou verder te helpen.
Inspiratiegids brede motorische ontwikkeling
Met de Inspiratiegids brede motorische ontwikkeling willen we professionals een helpende hand bieden door te voorzien in kennis, praktijkvoorbeelden en stappenplannen.