Spring naar content

Aan de slag met de Brede SPUK-regeling

Gezonde leefstijl, zorg, sport, cultuur en leefomgeving verbonden:

Het Sportakkoord II en de BRC regeling zijn opgenomen in de Brede SPUK waarmee per gemeente integraal gewerkt wordt aan de doelstellingen vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA).

In deze Brede Spuk sport- en beweegwijzer vind je per Brede SPUK-thema kennisproducten, praktijkvoorbeelden en interventies van sport en bewegen.

In het Hoofdlijnen Sportakkoord II staat onder andere lokale samenwerking tussen gemeenten, sportaanbieders (clubs en ondernemers in de sport) en maatschappelijke partners centraal. Het kent drie ambities om de sport in Nederland te versterken: het fundament op orde, een groter bereik en meer (zichtbare) betekenis en bouwt voort op de thema’s vanuit Sportakkoord I

De Brede Regeling Combinatiefuncties maakt het voor gemeenten mogelijk om functionarissen, bijvoorbeeld buurtsportcoaches, aan te stellen. Met als doel mensen te kunnen laten sporten en bewegen in de buurt, het tot stand brengen van verbindingen tussen andere sectoren (denk aan zorg en onderwijs) en het versterken van sport-, beweeg- en cultuuraanbieders.

Met het Gezond en Actief leven Akkoord (GALA) bouwen gemeenten en GGD’en, zorgverzekeraars en VWS aan het fundament voor een gerichte lokale en regionale aanpak op het gebied van preventie, gezondheid, sport en bewegen en sociale basis.

Het Integraal Zorgakkoord is geen onderdeel van de Brede SPUK, maar wel nauw integraal verbonden. IZA heeft als doel de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden en zet onder meer in op een gezonde leefstijl en mentale gezondheidsvaardigheden in een gezonde leefomgeving. Daarnaast ook op het versterken van de sociale omgeving en zelfredzaamheid van mensen.

Met het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) wordt ingezet op ondersteuning en zorg zodat zware, complexe zorgvragen zo lang mogelijk worden uitgesteld of zelfs worden voorkomen. Ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig kunnen zijn, regie kunnen houden op hun eigen leven en wonen op een plek waar ze zich thuis voelen.

Integraal werken

Veel van de thema’s uit de diverse regelingen en akkoorden hebben met elkaar te maken. Op landelijk, provinciaal én lokaal niveau. Integraal of domeinoverstijgend werken vormt daarom de basis voor ieder beleidsplan

Gezonde generatie

Het is voor het eerst dat gezonde leefstijl, zorg, sport en bewegen, cultuur en leefomgeving zo met elkaar zijn verbonden. Daarmee kunnen we meer resultaten behalen en daadwerkelijk bijdragen aan de ambitie van een gezonde generatie in 2040.

Kennisinstituten

De opgaven in het GALA en Sportakkoord II zijn complex en leiden lokaal en regionaal tot een toenemende kennis- en innovatiebehoefte. Kennisinstituten, zoals RIVM, Pharos, Movisie, Trimbos Instituut, LKCA, hebben naast kennis, veel data en stimuleren kennisuitwisseling. Kenniscentrum Sport & Bewegen reikt kennis aan om sport en bewegen integraal in te zetten binnen de Brede SPUK.

Michel Vierwind

Specialist

De overheid vraagt steeds meer om lokale, integrale samenwerking tussen domeinen zoals sport & bewegen en het sociaal domein. Deze samenwerking is omschreven in de Brede SPUK-regeling en GALA. Als specialist integraal lokaal beleid ondersteun ik beleidsmedewerkers, lokale sportaanbieders en sportverenigingen, met mijn kennis en ervaring uit zowel de sport als mijn rol als gemeenteraadslid. Heb je vragen over het gebruik van de Brede SPUK sport- en beweegwijzer? Aarzel dan niet om ze te stellen!

Misschien ook interessant

Wijktekening

Ben jij benieuwd welke organisaties en professionals er in de wijk zijn om mee samen te werken op het gebied van sport en bewegen? Met de Wijktekening krijg je een overzicht.

Bouwstenen van de Beweegvriendelijke Omgeving

Hoe richt je de omgeving zo in dat inwoners meer bewegen?

Sportsubsidie database

Welke sportgerelateerde subsidies, sponsoring en financieringen zijn er?