Bewegen voor mensen met een verstandelijke beperking
De beweegrichtlijnen laten zien hoeveel en welke beweging goed is voor mensen. Belangrijk om als professional over deze informatie te beschikken als je met beweegstimulering bezig bent. Deze algemene richtlijnen gelden namelijk ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Wel zijn er soms aanpassingen nodig zodat de beweegactiviteiten beter aansluiten.
Bekijk ook:
Bekijk de infographic
Wat zijn de beweegrichtlijnen? En welke beweegmogelijkheden zijn er tijdens de dag- of werkbesteding, of in en om het huis?
Wat zijn de beweegrichtlijnen
De beweegrichtlijnen geven de hoeveelheid lichaamsbeweging weer die nodig is voor een goede gezondheid. Op verzoek van het ministerie van VWS heeft de Commissie Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad in 2017 een update gedaan op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten. Als gevolg daarvan zijn de vroegere beweegnorm (30 minuten bewegen), combinorm en fitnorm aangepast en samengevoegd in de beweegrichtlijnen.
Voor mensen met een verstandelijke beperking betekent dit:
✔️Bewegen is goed, meer bewegen is beter
✔️Sta vaker op of wissel van houding
✔️Voeg een extra beweegmoment aan je dag toe
Spier- en botversterkende activiteiten
Sterke spieren vergemakkelijken dagelijkse activiteiten en door sterke botten ontstaan minder snel botbreuken. Spier- en botversterkende activiteiten zijn goed voor de gezondheid. Benieuwd aan wat voor activiteiten je kunt denken?
Spierversterkende activiteiten: het trainen van kracht, uithoudingsvermogen en omvang van spieren, bijvoorbeeld met hardlopen, bootcamp en waveboarden.
Botversterkende activiteiten: het lichaam met het eigen gewicht belasten, bijvoorbeeld trampoline- en touwtjespringen.
Op zoek naar meer informatie of ondersteuning?
Lilian van den Berg
Specialist
Meedoen aan sport en plezier in sport is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hoe vinden zij hun weg naar sport en bewegen en wat hebben zij nodig? Kennis over de doelgroep, de drempels en wat voor hen belangrijk is helpt professionals in het werkveld om sport & bewegen mogelijk te maken. Daarnaast kijken we naar het gebruik maken van de kracht van sport als middel om bij te dragen aan maatschappelijke vraagstukken zoals sociale participatie en kansengelijkheid.
Misschien ook interessant:
Beweegcirkel
Stimuleer jij anderen om te bewegen? Gebruik de Beweegcirkel en help anderen stapsgewijs naar meer beweging in hun dag.
Whitepaper Sport en bewegen door mensen met een beperking
Deze whitepaper geeft praktische informatie en handvatten om mensen met een beperking in beweging te krijgen en houden.
Leerboek Plezier in bewegen voor ieder kind
Het leerboek Plezier in bewegen voor ieder kind geeft jou als begeleider tips en praktische handvatten om kinderen met een ontwikkelingsachterstand op motorisch en/ of gedragsmatig gebied, plezier in sporten en bewegen te geven en hun talenten te ontdekken.